„Zajlik
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

Lehet-e klasszikus egy kortárs szerző? – Esterházy Péterről Károlyi Csaba beszélt az Ötösben

14/09/2024 07:50

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

Grandiózus festmények, új, évadkezdő színházi fesztivál, Esterházy Péter korai főművei és egy új francia film, a Reggeli a hegyen – ez volt a szeptember 6-i Ötös kínálata. Murányi Tünde és Kálid Artúr vendégei voltak: Kucsora Márta, képzőművész, Viktor Balázs, színész, Károlyi Csaba, irodalomkritikus és Rieger Johanna, újságíró, jógaoktató.

2024. szeptember 06. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. szeptember 06., péntek 10:05)
89:36
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata
Kucsora Márta festményei grandiózus természetabsztrakciók, amelyek a természetben zajló átalakulásokat idézik fel, például a tenger mozgását vagy az őszi táj hangulatát. Munkái mögött évekig tartó, folyamatos műtermi kísérletezés áll, az inspiráció nemegyszer maga a munkafolyamat. A művész a közelmúltban két kiállításon is részt vett Sanghajban, erről is mesélt.

 

Kucsora Márta, Murányi Tünde, Kálid Artúr
 
Kucsora Márta Murányi Tündével és Kálid Artúrral a stúdióban l Fotó: Gyürke Kata
 

Ezt követően Viktor Balázs színész, rendező, a Tér12 Egyesület alapítója, és az Instant Mecenatúra Fesztivál egyik főszervezője érkezett a stúdióba. A szeptember 12-én kezdődő új színházi fesztivált Erzsébetváros független színházi társulatai hívták létre.

Viktor Balázs, Murányi Tünde, Kálid Artúr
 
Viktor Balázs Murányi Tündével és Kálid Artúrral l Fotó: Gyürke Kata
 

Lehet-e klasszikus egy kortárs szerző? – tette fel a kérdést Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyette, a válasz pedig egyértelmű igen. Méghozzá azért, mert akár tudunk róla, akár nem, mi magunk is másképp írunk, másképp olvasunk, egész egyszerűen másképp gondolkodunk a nyelvről Esterházy Péter színre lépése óta. A Klasszikusok újratöltve rovatunkban az író korai munkáiról beszélgettünk, egészen pontosan a Függő, és a Bevezetés a szépirodalomba című kötetekről. A szív segédigéire sajnos alig jutott idő. Bepótoljuk majd.

Károlyi Csaba, Murányi Tünde, Kálid Artúr
 
Károlyi Csaba a műsorvezetőkkel l Fotó: Gyürke Kata
 

Ezt követően a Reggeli a hegyen című új francia filmről beszélgettünk Rieger Johanna újságíróval, jógaoktatóval. A film főszereplője két életút-válságban lévő férfi, az alkotás olyan kérdéseket boncolgat, mint például a barátság, az eszképizmus, az önbecsapás, az elmagányosodás és a traumafeldolgozás.

A teljes adást a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. szeptember 6., péntek 10:00
Szerkesztő: Gyürke Kata