„Zajlik
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

Merjünk álmodni – Oláh Kata, Septimius-díjas filmrendező az Ötösben

7/09/2024 18:11

| Szerző: Gyürke Kata

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Európai kalandozásunk James Joyce Ulysess-ével kezdődött, majd a rangos amszterdami filmdíj, a Septimius-díj magyar nyertesével beszélgettünk. Ezt követően a Kreatív Európa program színházi és kulturális pályázatairól volt szó a ProProgressione nonprofit szervezet révén, majd az egy éve alakult Dante Alighieri Budapesti Társaság mutatkozott be. Murányi Tünde és Kálid Artúr vendége volt Csuhai István irodalomkritikus, Oláh Kata filmrendező-producer, Kókai Nagy Tímea kommunikációs vezető és Császi Edit elnök.

2024. augusztus 30. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. augusztus 30., péntek 10:05)
97:30
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata

Ezúttal is a Klasszikusok újratöltve rovatunkkal indultunk, amelyben a modernista regényírás alapműve, a 20. század legjobb angol nyelvű regényének tartott Ulysses került terítékre. James Joyce főművéről – az Odüsszeia sajátos modern változatáról – Csuhai István, az Élet és Irodalom kritikusa mesélt. 

 
Ötös 2024.08.30.
 
Murányi Tünde, Csuhai István, Kálid Artúr
Fotó: Gyürke Kata
 

Ezt követően Oláh Kata filmrendező, producer érkezett a stúdióba, aki néhány nappal ezelőtt Amszterdamban átvehette a legjobb dokumentumfilmnek járó Septimius-díjat, a Keskeny út a boldogság felé című filmjéért. A sajátos utat bejárt filmről és a díjról is kérdeztük a rendezőt, aki mesélt az amszterdami díjátadóról is, ahol számos Oscar, BAFTA és Emmy-díjas alkotó vett részt. A díj alapítója, Stedman Graham a díjátadón elmondta, hogy nincs még egy ilyen filmdíj, ahol a világ minden kontinenséről érkező alkotók munkáit ismerik el, a záró mondatában pedig arra kért mindenkit, hogy senki ne ítélje meg a másikat annak fényében, hogy országa vezetője mit képvisel. Ahogy a beszélgetésből megtudtuk, kapott díjat izraeli, palesztin, ukrán, pakisztáni, és több ázsiai és afrikai országból érkezett film: többségében független produkció, amelyek – akárcsak a magyar dokumentumfilm – sok évnyi kitartó munka után készültek el és valamilyen szociálisan érzékeny témát dolgoztak fel, eredeti módon.

A folytatásban Kókai Nagy Tímea kulturális menedzser, a ProProgressione kommunikációs vezetője érkezett hozzánk. A nonprofit szervezet különböző Kreatív Európa által támogatott, első sorban színházi és környezetvédelmi projekteket valósít meg. Hogy milyeneket és hogyan? Beszélgetésünkből ez is kiderült.

 
Ötös 2024.08.30.
 
Kálid Artúr, Kókai Nagy Tímea, Murányi Tünde,
Fotó: Gyürke Kata
 

Ezt követően egy új kulturális egyesület alapítóját, Császi Editet kérdeztük, aki épp egy évvel ezelőtt hozta létre Budapesten a nagy múltú Dante Alighieri Társaság magyar egyesületét. Az olasz kultúra és művészet szeretetéről beszélgettünk vele.

 
Ötös 2024.08.30.
 
Kálid Artúr, Császi Edit, Murányi Tünde
Fotó: Gyürke Kata
 

A teljes adást a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Kiemelt kép: Ötös 2024.08.30. – Murányi Tünde, Oláh Kata, Kálid Artúr – Fotó: Gyürke Kata

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. augusztus 30., péntek 10:00
Szerkesztő: Gyürke Kata