„Zajlik
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

Az erdőkert sohasem néma

16/07/2024 13:43

| Szerző: Gyürke Kata

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Csak meg kell érteni a beszédét – ezt a J.F. Cooper parafrázist választottuk a július 5-i Ötös mottójának, hiszen az adásban az erdőkertek kialakításáról, a permakulturális gondolkodásról is hallhattunk beszélgetést. Emellett eljutottunk az első magyar sorozatgyilkostól a kutyák tanulási képességéig, szó volt Csáth Gézáról és Rilkéről, irodalomterápiáról és kerítéskerülő tesztekről. Murányi Tünde és Kálid Artúr vendégei voltak Nagy Gabriella író, dr. Béres Judit irodalomterapeuta, Milánkovics Kinga permakultúrás szakértő és Lugosi Csenge etológus egyetemi hallgató.

2024. július 05. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. július 05., péntek 10:05)
94:58
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata

Ezúttal is a Klasszikusok újratöltve rovatunkkal indítottunk, első vendégünk Nagy Gabriella író, a Litera főszerkesztője volt. Arra kértük, hogy gondolja végig, melyek azok a művek, amelyeket mai szemmel is érdemes újra olvasni. Kedvenc szerzői közül most Rilke: Szonettek Orheuszhoz versciklusát és Csáth Géza: A kis Emma című novelláját választotta, de először az első magyar sorozatgyilkos történetét feldolgozó Elviszlek Amerikába című regényéről beszélt.

 
Ötös 2024.07.05.
 
(balról jobbra:) Dr. Béres Judit, Kálid Artúr, Murányi Tünde
Fotó: Gyürke Kata
 

Ezt követően dr. Béres Judit, a Magyar Irodalomterápiás Társaság elnöke, egyetemi docens érkezett az Ötösbe. Az irodalmi szövegek és az írás terápiás hatásáról, az irodalomterápia mint diszciplína elfogadottságáról és népszerűvé válásáról beszélgettünk vele.

 
Ötös 2024.07.05.
 
(balról jobbra:) Milánkovics Kinga, Murányi Tünde, Kálid Artúr
Fotó: Gyürke Kata
 

A folytatásban az erdőkertekről és a közösségi permakultúráról volt szó. Valóban leáldozott a szépen nyírt füves kertek korszakának, és az erdőkerteké a jövő? Erről is kérdeztük Milánkovics Kingát, a Magyar Permakultúra Egyesület tagját, aki maga is fentart egy több mint 20 éves erdőkertet Gödöllőn. Mint megtudtuk, az erdőkertek kialakítását – jó esetben – szakértő tervezés előzi meg. A kert lényege, hogy olyan ökoszisztémát teremtsen, melyben sok ehető növény táplálja az embert, és az őt körülvevő élővilágot.   

 
Ötös 2024.07.05.
 
(balról jobbra:) Lugosi Csenge, Murányi Tünde, Kálid Artúr
Fotó: Gyürke Kata
 

Végül Lugosi Csenge, az ELTE Természettudományi Karának biológus hallgatója érkezett hozzánk, aki az utóbbi években teljesen bevonódott az Etológia Tanszék kutatásaiba. Egy bizonyos V-alakú kerítéskerülő teszt tapasztalatairól és a kutyák tanulásáról kérdeztük.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. június 28., péntek 10:00
Szerkesztő: Gyürke Kata