„Köszönjük
Uniszex

Terhesgondozás, szülés, jogok és kötelezettségek

19/10/2024 19:23

| Szerző: Klubrádió

Vendégünk volt Dr. Kiss Attila, szülész-nőgyógyász. Aki a korábbi adásainkban is felmerülő különféle ellátási panaszokra is reagált.

2024. október 14. Uniszex (2024. október 14., hétfő 14:00)
52:01
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
Az Uniszexben a terhesgondozás honi története volt a heti téma, emellett beszélgettünk a szülő nő és a szülést levezető szakemberek jogairól és kötelezettségeiről és arról, hogy mi a nőgyógyász álláspontja a szülészetet érő kritikai hangokról, traumatikus élménybeszámolókról. Vendégünk volt Dr. Kiss Attila, szülész-nőgyógyász. Aki a korábbi adásainkban is felmerülő különféle ellátási panaszokra is reagált:

„Én egy járóbeteg szakrendelőnek vagyok a vezetője, s mindig azt szoktam mondani, mert néha jönnek feljelentő levelek, e-mailek és egyebek, hogy semmi másról nincs szó, mint a kommunikáció hiányáról. Tegyük fel, jön egy beteg, elutasítják valamiért, nem volt előjegyzett időpontja és ő ezt sérelmesnek találja. Én azt gondolom, hogy ilyenkor el lehet utasítani, mert van olyan, hogy itt járt a szemészeten, s azt gondolta, leszaladok egy rákszűrésre, de egyébként kutya bajom. Ilyenkor azt kell mondani, hogy kedves hölgyem, semmi baj, most nem érünk rá, nem fogjuk tudni megcsinálni, de két héttel későbbre adunk önnek egy időpontot, ha megfelel. Ezt lehet így is mondani, meg lehet úgy is, hogy tessék menni haza, aztán kérjen telefonon időpontot. Első esetben megnyugszik a páciens, a másodikban dühösen csapkod, hazamegy és ír valami borzasztó feljelentést. A kommunikáció. Mindig a kommunikáció. De azért fontos azt is szem előtt tartani, hogy mindannyian emberek vagyunk, és lehet, hogy akár az orvos, a nővér, aki az egyik adott pillanatban kedvesen kommunikált, és mertünk tőle kérdezni, a következőben már nem ér rá. Előfordul, hogy nem figyelünk arra, hogy az orvos is csak emberből van – lehet, hogy azért türelmetlenebb, vagy azért fáradt, vagy azért nem válaszol valamire, mert akár 48 órája a teszi a dolgát.”

 
 Forrás: Pixabay
 

 

A teljes adás visszahallgatható honlapunkon!

Uniszex
2024. október 14., hétfő 14.00
műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért
szerkesztő: Kerekes Borbála