„Zajlik
A lényeg

0 forintos juttatást tett szóvá az ÁSZ a DK-nál

17/06/2022 13:51

Ahogy a korábbi években már megszokottá vált, a volt fideszes parlamenti képviselő által irányított Állami Számvevőszék ismét ellenzéki pártokat vizsgált és működésüket kritizálta. A Jobbikot, a Demokratikus Koalíciót és a Párbeszédet "lényeges törvénysértésekkel" vádolták, a vádról pedig kiderült, nem mondtak igazat.

Több százezer forint kárt okozott a Közös Ország Mozgalom
 
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fővárosi, Apáczai Csere János utcai központjának épülete. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán
 

 

A „Lényeges törvénysértések a pártalapítványoknál” című közlemény az ÁSZ a 2019-re és 2020-ra vonatkozó vizsgálatáról írt, és amelyben megállapították: „a pártalapítványok ellenőrzése alapján a Jobbik Magyarországért Alapítvány, a Megújuló Magyarországért Alapítvány, valamint az Új Köztársaságért Alapítvány gazdálkodásának törvényessége és átláthatósága alapjaiban nem volt biztosított”.

A Telex szerint azonban "a teátrális megfogalmazás mögött azonban valójában csak kisebb könyvelési hibák állnak, ha egyáltalán valami".

A Párbeszéd Megújuló Magyarországért Alapítványánál négy megállapítást tett az ÁSZ. Például olyanra hívták fel a figyelmet, amit 2017-18-as jelentésükben tettek szóvá a számlarenddel kapcsolatban, de erről csak 2019-ben értesítették a pártot, ami ezután változtatott, de mivel a vizsgálat 2019-ben kezdődött, ezért szabálytalanságként említették a mostani vizsgálatban is, holott elismerték, 2020-ra megoldódott a probléma. Vagy hogy három helyett ketten írták alá a bizonylatokat.

A Jobbik Magyarországért Alapítvánnyal kapcsolatban három megállapítást tett az ÁSZ, amiknek "lényege, hogy igazából minden rendben volt, leszámítva, hogy az alapítvány „a 2019. és 2020. években nem rendelkezett a jogszabályi előírások szerinti éves számviteli beszámolókkal”. A Jobbik a Telexnek azt írta, „nem felel meg a valóságnak az az Állami Számvevőszék által megfogalmazott és ennek nyomán a médiában megjelent állítás, hogy a Jobbik Magyarországért Alapítvány a 2019-2020. években nem tett eleget beszámolási kötelezettségének." A Jobbik ezeket a bizonyítékokat az Állami Számvevőszék felé is igazolta, írásban és dokumentumokkal alátámasztva a szerv tudomására hozta, így kirívóan jogsértő, hogy mégis ezzel ellentétes közlemények látnak napvilágot.

A DK alapítványa, az Új Köztársaságért Alapítvány az ÁSZ szerint nem készített mindkét évben megfelelő beszámolót, és a bizonylataikkal is voltak gondok, és egy 500 ezer forintnál többet adományozó támogatójuk adatait nem tűntették fel.

„Nem tartjuk jogosnak a pártállami számvevőszék újabb támadását a Fidesznek nem tetsző politikai szereplők, így most a DK, illetve annak pártalapítványa ellen. Minden megállapításában kifogással is éltünk, amelyből természetesen egyet sem fogadott el az ÁSZ” – írta Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója a Telexnek. „Az ÁSZ gondja nyilván az volt, hogy a DK nem a Fidesz. Nincs más ötletünk, mi lehetett a bajuk" - írta. A vezető tisztviselők juttatásainak elszámolását hiányolta, holott a DK szerint a vezető tisztségviselők  egyike sem kap semmilyen juttatást, amire az ÁSZ azzal reagált, hogy "a 0 Ft-os juttatás is juttatás.”