„Zajlik
A lényeg

A NATO-jelölt finnek szerint nem meglepő, hogy az oroszok fenyegetőznek

17/04/2022 11:01

| Szerző: Klubrádió

32 tagúvá nőhet a NATO taglétszáma, miután Finnország leghamarabb a nyáron, várhatóan júniusban, benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, és hamarosan Svédország is így tesz, írtuk meg korábban. oroszország fenyegetőzik.

Oroszország idegesen reagál a fejleményekre, legutóbb egyebek közt Marija Zaharova külügyi szóvivő hangoztatta, hogy a tervezett csatlakozásnak súlyos következményei lesznek a kétoldalú orosz–finn kapcsolatokra és az európai biztonsági rendszer egészére nézve.

Nincs ok pánikra az orosz fenyegetések miatt, jelentette ki Pekka Haavisto finn külügyminiszter. Az orosz–ukrán háború kezdete óta rendre felmerül, hogy az eddig semleges státusú Finnország és Svédország csatlakozhat a NATO-hoz. Mindez immár konkrét formát öltött, annyira, hogy Haavisto azt mondta: a finnek hat héten belül benyújtják vonatkozó kérelmüket.

A NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozásaBrüsszel, 2022. április 6. Pekka Haavisto finn külügyminiszter a sajtó képviselőinek nyilatkozik a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozása kezdetén 2022. április 6-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet
 

Haavisto szerint ezekben a fenyegetésekben semmi meglepő nincs, Oroszország álláspontja a kérdésről közismert, így a konkrétumokat egyelőre nélkülöző reakciók előreláthatóak voltak – írja a 444.hu.