„Zajlik
A lényeg

Amikor kis híján összeomlott a hódmezővásárhelyi önkormányzat

15/09/2021 11:53

| Szerző: Klubrádió

Az elmúlt években több hekkertámadás érte a hódmezővásárhelyi önkormányzatot. Az Azonnali.hu most annak az esetnek a történetét mutatta be, ami kis híján teljesen eltüntette a hódmezővásárhelyi önkormányzati adatbázist.

Nem az volt az egyetlen online támadás, amit a hódmezővásárhelyi önkormányzat elszenvedett Márki-Zay Péter győzelme óta, amiben büntetővégzéssel első körben bűnösnek is mondták ifj. Rapcsák Andrást, az önkormányzati Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató (HVSZ) Zrt. egykori igazgatósági elnökét. Az az ügy még tart.

Történt azonban más hekkertámadás is. Az Azonnali szerint 2019. március 19-én teljesen leállt a hódmezővásárhelyi önkormányzat. Márki-Zay Péter bejelentette, hogy zsarolóvírust kaptak. Egy évvel voltunk az időközi polgármester-választás után, és a "félig-meddig már lecserélt önkormányzati vezetés" figyelme a hivatali informatika durva sebezhetőségére terelődött.

 
Márki-Zay Péter
 
Márki-Zay Péter a reptéren. A politikus Amerikába utazik, ahol 2019. május 13-án a State Departmentben tárgyal. Márki-Zay a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője.
 

 

Az új informatikusok először arra jöttek rá, hogy "az archívumok elkészítéséhez használt Backup Exec szoftver (...) hatvan napos ingyenes próbaverzió felhasználási idejét egy illegális kulcsgenerátorral meghosszabbították 9999 napra". És hiába mondtak fel a régi informatikusok és állították átadáskor, hogy minden rendben, ez egyáltalán nem így volt.

A rendszer ugyanis nem készítette el a szükséges biztonsági mentéseket, így a Belügyminisztériumba hetente küldött kazetták, amin mindig a legfrissebb adatbázis volt, azok konkrétan üresek voltak. "Végül a hiányosságokat rendezték, ezért a márciusi zsarolóvírusos támadáskor már volt használható biztonsági mentése a hivatalnak" - írja az Azonnali. 

"Ha tehát az átvételkor nem vették volna észre, hogy nem készülnek mentések, akkor teljesen összeomlott volna az egész önkormányzat informatikai rendszere és nem lett volna miből visszaállítani az adatokat".

Azt is vizsgálják, hogy a támadásoknak van-e politikai szála, erre egyelőre nem találtak bizonyítékokat.