„Zajlik
A lényeg

Angliában sikeres Habony cége

16/06/2022 09:44

| Szerző: Klubrádió

Már 567 millió forintnyi összeget halmozott fel londoni tanácsadó cégében Habony Árpád. Nemrég utolsó magyarországi gazdasági érdekeltségét is felszámolta, londoni székhelyű Danube Business Consulting nevű tanácsadó cégében viszont 1,234 millió fontos vagyont, vagyis több, mint 567 millió forintnyi összeget halmozott fel.

Miközben nemrég utolsó, sikertelen magyar céges érdekeltségét is felszámolta, a határon túl nyerő szériában van Habony Árpád nem hivatalos kormányzati tanácsadó, akit azért hivatalosan meghívtak májusban a Parlamentbe Orbán Viktor kormányfő, majd miniszterei eskütételére is – írja a hvg.hu.

A lap megjegyzi, hogy a tanácsadó vállalkozás 2021-es éves mérlege már elérhető a brit kormányzati adatbázisban, és e szerint tavaly is igen jó évet zárt vele Habony.

A londoni székhelyű Danube Business Consulting adatai:

  • tavaly év végén a saját tőke meghaladta az 1,234 millió fontot, ami mostani, 460 forintos fontárfolyamon számolva több, mint 567 millió forint
  • 5 ezer font alaptőke

Az is kiderül, hogy Habony nem vett ki osztalékot, 565 millió forintnyi összeget eredménytartalékba helyezett.

Az egyedüli tulajdonos Habony azonban az elmúlt években nem vett ki osztalékot a vállalkozásból, utoljára 2016-ban hívott le 100 ezer fontnyi összeget. A cég azóta halmozza fel a pénzt: készpénzben és bankbetétben 2017-ben még csak 227 ezer fontról számolt be az éves jelentés, 2020 végére ez az összeg 313 ezer fontra nőtt, tavaly év végére pedig már 834 ezer fontra duzzadt.

A cégnek kezdetben fele-fele részben Habony és az Arthur J. Finkelstein & Associates Inc. nevű vállalkozás volt a tulajdonosa. Utóbbi cég Arthur J. Finkelstein amerikai politikai tanácsadóé volt, ám a negatív kampányairól ismert és hírhedt, a Fidesz mellett 2008 óta többször is dolgozó szakember 2017-es halála után Habony kivásárolta néhai partnere vállalkozását – azóta egyedüli tulajdonos, az ügyvezető pedig változatlanul Lánczi Tamás kormányközeli elemző, a Figyelő volt főszerkesztője.