„Zajlik
A lényeg

Az EU turisztikai támogatását magának osztotta szét a NER

7/02/2022 07:19

| Szerző: Klubrádió

Több mint 1,7 milliárd forintos uniós támogatás kaptak a pandémia bizonyos turisztika cégek Magyarországon. 23 cégnek és egyéni vállalkozónak ítélte oda a pénzt Magyar Turisztikai Ügynökség, ami "gyakorlatilag a saját alapítványának" ebből 630 millió forintot osztott ki, írja a 24.hu. A maradékon állami szervezetek, balatoni borászok, valamint pár budapesti elitétterem tulajdonosa osztozkodott.

Mint például az Orbán Ráhel-közeli Magyar Divat & Design Ügynökség. Hogy mennyi kapott, azt még az Európai Unióval sem közölte az MTÜ. 

Esztergomban 12 milliárd forintos szállodafejlesztés valósul
 
Esztergomban 12 milliárd forintos szállodafejlesztés valósul
 
Esztergom, 2021. szeptember 20. Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) általános vezérigazgató-helyettese beszél a Grand Hotel Esztergom sajtóbemutatóján 2021. szeptember 20-án. A szálloda elkészülésével és a szemközti Hotel Portobello felújításával 12 milliárd forintos szállodafejlesztés valósult meg, amely 150 új munkahelyet teremtett. MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

 

A lap érdekesnek nevezte Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatójának tavaly februári nyilatkozatát, Guller Zoltán felhánytorgatta az EU-nak, hogy "Brüsszelben csak tanácskoznak, de egyetlen olyan intézkedés sem született eddig, amely a vállalkozásokat támogatná". Ezzel szemben az igazság az volt, hogy már hónapokkal korábban komoly európai uniós források érkeztek Magyarországra a koronavírus okozta gazdaságvédelmi program keretében, amiből például száz millió forintot Mészáros Lőrinc milliárdos szállodalánca, a Hunguest Hotels is megkapott.

Brüsszelből 2021-ben újabb pénz érkezett, amiből az MTÜ 1 milliárd 746 millió forintot oszthatott szét, ennek harmadát nem a vendéglátósok közvetlen megsegítésére fordították, hanem a Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft.-nek utalták át napilapkiadásra. A társaság 630 millió forintot kapott, a cégvezető Lénárd Gábor. Lénárd a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy nem is napilap, hanem online portált indítanak a pénzből.

A Hellohungary a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány tulajdonában áll, amit erős szálak fűznek az állami tulajdonú MTÜ-höz. 154 millió forintot az állami Hévíz-Balaton Airport Kft. kapta, a harmadik legtöbb pénzt "a félig állami, félig helyi tulajdonú Büki Gyógyfürdő Zrt.-nek ítélték meg". 100 millió fölött kapott a szintén állami Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft.