„Zajlik
A lényeg

Az MNB a biztosítókat körlevélben noszogatja, hogy legyenek korrektek

10/12/2021 08:13

| Szerző: Klubrádió

Az MNB vezetői körlevelet küldött a biztosítóknak, hogy hogyan járjanak el a személyi sérüléses, nem életbiztosítási járadékok egyösszegű megváltásakor. Az azénpénzem.hu szerint úgy tűnik, eddig a biztosítók nem mindig számoltak korrekten. Az MNB útmutatást adott a biztosítóknak, hogy a nem-életbiztosításoknál – leggyakrabban a kötelező gépjármű-biztosítási baleseteknél (kgfb) – bekövetkező személyi sérüléses károk rendezésénél miképp járjanak el, ha például a sérültté, rokkanttá váló károsultaknak (vagy az elhunyt károsultak hátramaradt özvegyeinek, árváinak) nem járadékszolgáltatást kínálnának, hanem annak egy összegű megváltását kezdeményezik, írja a szaklap.

 
Baleset
Pixabay
 

 

A biztosítási törvény idén június 26-án hatályba lépett módosítása szerint a biztosítónak tájékoztatnia kell a járadékmegváltást kérő károsultat a megváltási tőkeösszeg jelenértékéről, amelynél kisebb összegért nem válthatja meg a járadékot, tehát "e jelenérték a járadék tőkeösszegével azonos", tehát a folyamatos járadékszolgáltatás helyett megajánlott tőkésítési összeg tükrözze megfelelően a járadék értékét.

„Az MNB szorgalmazza, hogy az ügyfelek döntésük előtt gondosan mérlegeljék az egyösszegű járadékmegváltás előnyeit és hátrányait. Ehhez a biztosítónak minden szükséges információt meg kell adnia. A jegybank azt is elvárja, hogy a biztosítók is körültekintően járjanak el az egyösszegű megváltás kezdeményezésekor, és a rendelkezésre álló információk alapján mérlegeljék, hogy a megváltás nem veszélyezteti-e a járadékos további életvitelét” - írja a lap.