„Zajlik
A lényeg

A főbíró miatt kikerült a bíróságokra a Fidesz-KDNP hitvallása

16/09/2021 08:04

| Szerző: Klubrádió

A kormány az Alaptörvény 10. évfordulójának mindannyiunkat átható magasztos ünnepét azzal emelte szinte éteri magasságba, hogy augusztusban elrendelte, sőt kinyilatkoztatta, hogy a tíz éve egyszer már kihelyezésre ítélt, a legtöbb helyről időközben el-eltűnögető nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozat helyett minden kormányzati középületben helyezzék ki a Nemzeti Hitvallást.

Felhangzik az angyali kórus: ezt megfejelve szerényen, de határozott szándékkal erre kérték - „tiszteletben tartva az államhatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvét” - a köztársasági elnököt, az országgyűlés elnökét és más, a kormánynak nem alárendelt szervek vezetőit. Így a bíróságokat is.

Az OBH elnöke pedig, úgy tűnik, olyan, hogy ha Orbán Viktorék kérik, azonnal levelet is ír valamennyi magyar bíróságnak a Fidesz–KDNP által tíz éve elfogadott dokumentumával kapcsolatban. Eképpen:

„a bírósági vezetők helyezik ki a Nemzeti Hitvallást a bíróságok épületében, jól látható helyen. Az előírásoknak megfelelő méretű (50x70 cm), nyomtatott Nemzeti Hitvallás belső postán keresztül kerül megküldésre a járásbíróság részére”.

 
Nemzeti hitvallás
 

 

A Telex szerint az OBH elnöke csak „tájékoztatta a kialakult gyakorlatról” a bírósági vezetőket, ennek ellenére a bíróságok sorra rendelik el a hitvallás kihelyezését, és a lap szerint "ma már lényegében valamennyi magyar bíróságra kikerült vagy éppen a napokban kerül ki a Nemzeti Hitvallás. 

A Telex megkereste az OBH-t, ami a „kialakult gyakorlatra” hivatkozott, és azt írta: Magyarország Alaptörvénye a nemzeti jogrendszer legmagasabb szintű jogi normája, és mint ilyen, a bíróságok szempontjából is alapvető jelentőségű rendelkezéseket tartalmaz.