„Zajlik
A lényeg

Az ukránok nem akarták a német államfőt Kijevben látni

14/04/2022 08:20

| Szerző: Klubrádió

Miután Emmanuel Macron francia elnök nem volt hajlandó népirtásnak nevezni az oroszok tetteit Ukrajnában, Volodomir Zelenkszkij fájdalmasnak nevezte, és azt mondta, „minden tőlem telhetőt megteszek, hogy tisztázzam vele a helyzetet”.

Kölcsönösségi alapon az oroszok tiltólistára tették az amerikai képviselőház 398 tagját, miután az USA kitiltotta a Duma tagjait.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Borogyanka, 2022. április 13. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Telegram-fiókja által közreadott képen Gitanas Nauseda litván, Egils Levits lett, Andrzej Duda lengyel, Alar Karis észt elnök és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök (b-j) látogatást tesz a Kijev közelében fekvő Borogyankában 2022. április 13-án. MTI/EPA/Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Telegram-fiókja/t.me/Denys_Smyhal / HANDOUT
Fotó: t.me/Denys_Smyhal / HANDOUT
 

 

Fidzsin lefoglaltak egy luxus jachtot, ami egy orosz oligarcháé, Szulejmán Kerimové. A hajó csütörtökön horgonyzott le a Lautoka kikötőben, a kapitányt kihallgatták, mert elmulasztotta vámkezeltetni a hajót. Kerimov rajta van a szankciós listán. A rendőrök az Amadea legénységét őrizetbe vették.

Robbanás történt azon az orosz hadihajón, amit a háború kezdetén, a Kígyó-szigeteknél az ott állomásozó ukrán katonák megadás helyett elküldtek a fenébe. A Moszkváról elnevezett hadihajót az ukránok szerint ők lőtték meg, aminek következtében lőszerek robbantak fel és kigyulladt. Makszim Marcsenko odeszai kormányzó azt közölte, hogy „megerősítést nyert, hogy a Moszkva rakétás cirkáló ma pontosan oda ment, ahová a Kígyó-szigeti határőrségünk küldte”.

Olaf Scholz német kancellár szerint nem tesz jót a német-ukrán kormányzati kapcsolatoknak, hogy Kijev nem kívánta fogadni Frank-Walter Steinmeier német államfőt. Steinmeier is Ukrajnába készült az észt, a lengyel, a lett és a litván államfő társaságában, de az ukránok jelezték, hogy inkább ő ne jöjjön. Frank-Walter Steinmeier 1999-től 2005-ig kancelláriaminiszterként, majd 2005-től 2009-ig, és 2013-tól 2017-ig külügyminiszterként a német kormány Oroszország-politikájának egyik legfőbb alakítója volt.

(Forrás: 444, Telex, 24)