„Zajlik
A lényeg

Bekapcsolták Európa legnagyobb szuperszámítógépét

17/06/2022 19:30

| Szerző: Klubrádió

A LUMI számítási kapacitásának köszönhetően sokkal gyorsabban ér majd el tudományos áttöréseket, többek közt az orvostudomány és az éghajlatkutatás területén.

Már teljes erőbedobással működik a LUMI, vagyis Európa legerősebb szuperszámítógépe, amit a finnországi Kajaaniban avattak fel a napokban – írja a hvg.hu.

A berendezést az Európai Nagy Teljesítményű Számítástechnika (EuroHPC) Közös Vállalkozás keretében építették. Ennek célja, hogy uniós területen is elérhető legyen egy világszínvonalú szuperszámítógépes infrastruktúra.

A témában kiadott közlemény szerint a LUMI-t egy 10 országból álló konzorcium üzemelteti; egy egyedülálló megoldásokat használó, környezetbarát eszközről van szó, így az európai csúcsmasina alapjaiban különbözik a nagy és intenzív fosszilis energiafogyasztásukról ismert szuperszámítógépektől.

A berendezést teljes egészében vízenergiával működtetik, miközben az általa termelt hő hozzájárul a Kajaani környéki lakások fűtéséhez.

A LUMI a harmadik helyen áll a világ leggyorsabb szuperszámítógépeit rangsoroló Top500 listáján, amit a 151,9 petaflopos High-Performance Linpack (HPL) teljesítményének köszönhetően ért el. A Világgazdasági Fórum (WEF) szuperszámítógépekkel foglalkozó listája szerint a LUMI-t csak a japán Fugaku és az amerikai Summit előzik meg – ezek 537 és 200 petaflops értékekkel rendelkeznek.

A LUMI számítási kapacitásának köszönhetően sokkal gyorsabban ér majd el tudományos áttöréseket, többek közt az orvostudomány és az éghajlatkutatás területén. De a berendezéssel, illetve az általa elért eredményekkel a rák diagnosztizálása vagy az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése is egyszerűbbé válhat a szakértők szerint.