„Zajlik
A lényeg

Brutálisan zsebbe kell majd nyúlni az iskolakezdéshez

19/04/2022 12:35

| Szerző: Klubrádió

A papírírószerek ára 30-50 százalékkal növekedhet az idén, aminek következményeként ugyanennyivel lehetnek drágábbak az iskolai felszerelések, a papírírószerek, füzetek, rajzlapok, mappák. Az Eduline szerint a drágulás az iskolatáskákat, tolltartókat is érinti, ezek ára 15-30 százalékkal emelkedhet.

Tanévkezdés - Tanszervásárlás Budapesten
 
Tanévkezdés - Tanszervásárlás Budapesten
 
Budapest, 2018. augusztus 27. Tanszereket vásárol egy nő a szeptember eleji iskolakezdésre készülve egy belvárosi papír-írószer szaküzletben Budapesten 2018. augusztus 27-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán
 

 

Egy tavalyi felmérés szerint a magyar szülők az alapvető tanszerekre 10-15 ezer forintot költenek, de az elsősök esetében 40-50 ezer forintig is elmehet a kezdőszett.

Orgován Katalin, a Pátria Nyomda Zrt. vezérigazgatója, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke azt mondta a lapnak, hogy a tavaly szeptemberi árakhoz képest majdnem duplájára emelkedett a különböző papírtípusok ára. Azt is hozzátette, hogy egyelőre nem látni a papír árának tetőzését, ezért úgy kalkulálnak, hogy a jelenlegihez hasonló ütemben drágul tovább a papír. 1,1 millió iskolába járót és családjaikat érintik majd a megugrott árak.

Orgován Katalin szerint hosszú évek óta először nem tudnak fix árakat tenni a katalógusba, mert a beszállítóiknál sincsenek előre megadott árak, ez az import és a hazai beszerzésű termékekre is igaz. "Napi árazás van, vagyis amikor megrendeljük a terméket, akkor derül ki, hogy mennyibe fog kerülni. Sőt van, hogy a papír árát akkor igazolják vissza, amikor indítják a kamiont.”

A dráguláshoz az egyre nagyobb cellulóz-igény járul hozzá, további nehézség, hogy jelenleg a cellulóz beszerzése sem egyszerű, a finnországi papírgyárakban lassan három hónapja tart a sztrájk, így nincs termelés, a kínai szállítási költségek megugrottak, illetve az orosz-ukrán konfliktus miatt komplikált lett vált a cellulóz-alapanyagok beszerzése Ukrajnából.