„Köszönjük
A lényeg

Egyetlen nap alatt 55 tonna szemetet szedett össze a Magyar Közút

24/10/2024 08:34

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Annyit költenek szemétszüreletésre egy évben, amennyiből 15-20 kilométernyi mellékutat is fel lehetne újítani.

Október 11-ére országos szemétgyűjtési akciónapot szervezett a Magyar Közút, ennek  keretében a társaság 1000 munkavállalója 70 útszakaszt tisztított meg az illegális út menti szeméttől. 

A cég azt írja: "az útszakaszok kijelölésénél igyekeztünk olyan helyszíneket kiválasztani, amelyek az őszi szabadidős tevékenységek miatt gyakran látogatott, turisztikailag frekventált területek, kerékpárutak, mint például a Balaton, a Velencei és Tisza-tó környezete. Általános tapasztalat, hogy sokan a hulladékot kevésbé forgalmas utak mellett dobják ki, így sok helyen találtunk bútorokat, textileket, építési törmeléket, elektronikai berendezéseket, gépjárműalkatrészeket, valamint gumiabroncsokat is. Sőt, autóbontásból származó karosszériadarabok, gázálarcok, valamint

még éles lőszer is előkerült a szeméthalmokból."

Felhívták a figyelmet: évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő szeméttől szabadítják meg a közúti területeket. Ez a munka évi 1-1,5 milliárd forintba kerül – ennyi pénzből 15-20 kilométernyi mellékutat is fel lehetne újítani.

Ha már utak és számok, nemrég derítette ki az Átlátszó: a Magyar Közút kilométerenként félmilliárd forintot költ egy olyan négyszámjegyű mellékútra, melyen alig van forgalom, viszont az az út az M43-asról speciel pont Lázár János batidai kastélyához vezet.