„Zajlik
A lényeg

Gulyás nem mondott igazat a kormányinfón, elismerte

20/06/2022 08:02

A múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely miniszter legalább két olyan megállapítást tett, amik nem voltak igazak. A hétvégén a minisztérium elismerte az RTL kérdésére.

Kormányinfó
 
Kormányinfó
 
Budapest, 2021. szeptember 15. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

 

Az egyik kérdésre, ami a forint/euró árfolyammal kapcsolatos volt, Gulyás kijelentette, Bajnai Gordon alatt volt olyan forint-euró árfolyam, ami 310-320 forint körül volt, „317-18-ra emlékszem”. Ehhez képest Bajnai kormányzása alatt nem csak 310 Ft felett nem járt az euró, de még 300 Ft felett sem.

A másik megállapítása szerint "ha valaki megnézi a magyar forint árfolyamát, akkor azt látja, hogy a környező országok valutáival az elmúlt hetekben együtt mozgott". Ez sem igaz: a cseh Korona még erősödött is az elmúlt évben. Míg "a forint árfolyama pedig jócskán elszakadt a többi ország fizetőeszközétől" - írja a Telex.

Az RTL-nek a Miniszterelnökségi sajtóiroda azt válaszolta, hogy Bajnaival kapcsolatban Gulyás „állításának lényege az volt, hogy a baloldali kormány alatt a forint-euró árfolyam 316 forint volt”. De elismerték, hogy ez még Bajnai kormányzása előtt volt egy hónappal. „A pontatlanságért Gulyás Gergely elnézést kér” – írták. A környékbeli valutákkal kapcsolatos kérdésre nem reagált.