„Zajlik
A lényeg

Hamis állításokkal vádolja a PDSZ-t az EMMI

5/11/2021 16:40

| Szerző: Klubrádió

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az Emmi lehazugozta őket, a szakszervezet visszautasítja a tárca kijelentéseit.

A minisztérium közleményében azzal vádolja a szakszervezetet, hogy „a PDSZ és a velük szorosan összefonódó média ismét hamis információkat közöl, ezzel jelentős mértékben megnehezítve azt, hogy az egyeztetési folyamat eredményes legyen” – írja a nedolgozzingyen.hu.

A PDSZ szerint az EMMI nyilvánosan megkérdőjelezi a szakszervezetek illetékességét a kötelező oltásokról szóló rendelettel kapcsolatban: „A követelés nem a pedagógusok oltására vonatkozik, hanem a teljes jogszabályok visszavonására, amely messze túlmutat a pedagógus szakszervezetek által képviselt személyi körön”.

A fentiekkel kapcsolatban két fontos információt adtak közre:
Nem fogalmaztunk meg olyan álláspontot, amely az EMMI fent idézett közleményében szerepel. A PDSZ egyetlen képviselője sem tett a leírtakkal ellentétes nyilatkozatot. Állításunk a következő volt: „A követelésre Kisfaludy László nem tudott érdemben reagálni – egyeztetnie kell.” Emellett megemlítettük azt is, hogy „a tárgyalások egy hét múlva folytatódnak.” Nyilvánvaló, hogy ekkorra várjuk a kormányoldal reakcióját a megfogalmazott követelésekkel kapcsolatban – írja az oldal. 
A PDSZ Kisfaludy László személyes kérésére nem tette közzé azt a sztrájktárgyaláson előadott gondolatmenetet, amelyben megkérdőjelezte a két közoktatásban működő szakszervezet illetékességét a rendeletek egészével kapcsolatban. Az elhangzottakat követően képviselőink kérdőre vonták a kormányoldalt: vajon ez a hivatalos kormányálláspont, hogy megkérdőjelezik az illetékességünket is? Kommunikálhatjuk-e ezt az álláspontot a kormányoldal álláspontjaként a tagságunknak és a közvéleménynek? Kisfaludy helyettes államtitkár kifejezett kérése volt, hogy ezt semmiképpen se tegyük, mert ez nem kormányálláspont. Kifejtette, hogy a sztrájkkövetelésre most nem tudnak reagálni, azt tudomásul veszik, és a következő tárgyaláson választ adnak arra – szögezi le a szakszervezet.

A PDSZ inkorrektnek tartja, hogy ezek után a kormányzat egy nyilvános közleményben mégis megkérdőjelezi a szakszervezetek illetékességét.

2021. november 05. A lényeg - 21.11.05. Nagy Erzsébet
00:55
00:00

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője a Klubrádiónak azt mondta, azt várják, hogy a kormány átgondolja az állami szektorban a kötelező oltás visszavonására vonatkozó rendeletet.