„Zajlik
A lényeg

Lecsúsztunk az átoltottsági lista utolsó harmadába

16/09/2021 09:32

| Szerző: Klubrádió

Hazánk az adatokat szolgáltató országok harmincas listáján újabb hellyel csúszott lefelé, és már csak a 21. A gyerekeket és a nyugdíjasokat egyelőre jobban elkerüli a vírus.

A 21. hely azt jelenti, hogy a tavaszi éllovas szerepből a legrosszabbul teljesítő harmadba csúsztunk át a 68 százaléknyi beoltott felnőttel. Mögöttünk Görögország következik, mindössze 0,4 százalékponttal lemaradva, azaz nagy eséllyel egy héten belül megelőz minket – írja a 24.hu az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb oltási statisztikája alapján. Az európai országokat tekintve Portugália elhúzott (a felnőttek 96,2 százaléka már megkapta az első dózist), a második helyen pedig Franciaország áll, ahol száz felnőttből átlagosan kilencvenkettőt oltottak be múlt vasárnapig – hasonló az arány Írországban és Izlandon is. A sereghajtó továbbra is Lettország, Románia és Bulgária.

Az adatokból az is kiderül, hogy a 15-24 és a 25-49 év közöttieknél ugrott meg a pozitív tesztek aránya, a gyerekeket és a nyugdíjasokat egyelőre jobban elkerüli a vírus.

A múlt héten bő 21 ezer ember kapott első oltást, és bár elvileg augusztus 1-jétől tart az idősek oltási akciója, aminek keretében a háziorvosok személyesen keresik fel az oltatlan hatvan év felettieket, mindössze az újonnan oltottak negyede töltötte be a hatvanat. Az akció nem sikerült a legfényesebben.

2343 tizennyolc év alattit oltottak be ezúttal, ők kevés kivétellel Pfizert kaptak. Második dózist bő húszezren vettek fel, a negyedük kiskorú – írja a portál.