„Zajlik
A lényeg

Lemondatnák az Öttusa Szövetség vezetőit

6/11/2021 18:57

| Szerző: Klubrádió

Több mint 650 öttusázó – köztük számos magyar versenyző – lemondásra szólította fel a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) vezetőit, miután úgy döntöttek, hogy a 2024-es párizsi olimpia után a lovaglás nem lesz része a sportágnak.

2021. november 06. A lényeg (2021.11.06. Fábián László nyilatkozik)
01:27
00:00
Az aláírók között megannyi magyar olimpiai és világbajnok is van. A nemzetközi szövetség, csütörtökön hozta nyilvánosságra döntését, amely a 2024-es párizsi olimpia után kivenné az öttusa öt sportága közül a lovaglást, és annak helyére valamilyen más tusát iktatna be.

Döntésüket azzal magyarázták, hogy muszáj volt meghozni, máskülönben a NOB kizárta volna az öttusát az olimpiai programból, és az amerikai szervezők csak úgy vállalták az öttusaverseny megrendezését a 2028-as Los Angeles-i olimpián, ha abban nem lesz lovaglás.

Meg kell próbálni az eltökéltnek tűnő Nemzetközi Öttusa Szövetség (Union Internationale de Pentathlon Moderne) vezetőit megállítani abban, hogy kivegyék a lovaglást a sportág számai
 közül – nyilatkozta a Klubrádiónak Fábián László. A jelenleg a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatójaként dolgozó volt olimpiai bajnok öttusázó arról is beszélt, hogy sokan inkább lemondanának a sportág
 olimpiai részvételéről, ha a lovaglást mással helyettesítenék.