„Zajlik
A lényeg

Macron nem hajlandó kimondani, hogy népirtás zajlik Ukrajnában

13/04/2022 13:31

Joe Biden amerikai elnök szerint "népirtás" zajlik Ukrajnában, erről kérdezte Emmanuel Macron francia elnököt a France 2 közszolgálati televízió. Macron azt mondta, "óvatos lennék az ilyen kifejezésekkel, mert ez a két nép testvére egymásnak. Szerinte "nem biztos, hogy a retorika fokozás a béke ügyét szolgálná".

Francia elnökválasztás
 
Francia elnökválasztás
 
Párizs, 2022. április 11. Emmanuel Macron francia elnök támogatói körében a francia elnökválasztás első fordulójának estéjén Párizsban 2022. április 10-én. Az első fordulóban leadott szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága mellett Macron a szavazatok 27,6 százalékát szerezte meg, míg Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje a voksok 23,41 százalékát tudhatja magáénak. Az április 24-i második fordulóba Macron és Le Pen jutott be. MTI/AP/Thibault Camus
Fotó: Thibault Camus
 

 

"Annyi bizonyos, hogy a helyzet elfogadhatatlan, és hogy háborús bűnökről van szó. Olyan háborús bűnöket élünk meg, amelyekre a mi földünkön - európai földünkön - még nem volt példa" - idézte Macrónt a 444.

Az elnök szerint Franciaország együttműködik Ukrajnával a háborús bűnök kivizsgálásában, a helyzet elfogadhatatlan, Oroszország rendkívül brutális háborút indított és mostanra bebizonyosodott, hogy az orosz hadsereg háborús bűnöket követett el, amiknek a felelősét meg kell találni.