„Zajlik
A lényeg

Macronék kisebbségbe kerültek a nemzetgyűlésben a választáson

20/06/2022 07:24

A francia törvényhozási választások hivatalos végeredménye szerint az áprilisban újraválasztott francia elnök, Emmanuel Macron pártja és centrista szövetségeseinek Együtt! elnevezésű koalíciója megnyerte a törvényhozási választások második fordulóját, ugyanakkor az abszolút többséget elvesztette a nemzetgyűlésben, a francia belügyminisztériumra hivatkozva az MTI. A kormánypártnak a következő öt évben 246 helye lesz az 577 fős nemzetgyűlésben, ahol eddig 345 képviselővel rendelkezett. Az abszolút többséghez 289 szavazat szükséges.

Orbán Viktor fogadta Emmanuel Macron francia elnököt
 
Ez még nem az Orbán-átok
 
Budapest, 2021. december 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt a Karmelita kolostorban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

 

Holnaptól a cselekvő többség létrehozásán dolgozunk, nincs más alternatíva – mondta vasárnap este Elisabeth Borne miniszterelnök, aki elismerte, hogy ez a „példátlan helyzet kockázatot jelent hazánk számára”. 

A kommunistákat, a zöldeket, a szocialistákat és a radikális baloldalt tömörítő baloldali szövetség (NUPES) 131 helyet szerzett meg, amivel a legfőbb ellenzéki erő lesz a nemzetgyűlésben, míg a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés 89 képviselővel lesz jelen a törvényhozásban. A párt 1986 után először ismét önálló frakciót alakíthat. A negyedik helyen végzett konzervatív Köztársaságiaknak – akik eddig a legnagyobb ellenzéki frakciót alkották – 61 fős csoportja lesz a parlament alsóházában.

Az új nemzetgyűlés június 28-án tartja alakuló ülését. A választás a kormányban is változást hozhat, számos miniszter nem nyert ugyanis, nekik majd le kell mondaniuk.