„Zajlik
A lényeg

Magyarországon sarcolják meg a legjobban a szegényeket Románia után

19/04/2022 10:15

A szegények brutális mértékű adóterhelésére hívta fel a figyelmet az Mfor.hu az Eurostat friss adatsorára hivatkozva. Ha azt nézzük, hogy a dolgozók bruttó bérének hány százalékát vonják el a kormányok különféle adók és járulékok formájában, Magyarországon ez alapesetben, tehát egy átlagbért kereső egyedülálló esetében 33,5 százalékot tesz ki, írja a lap. 

 
pénztárca
 
pénztárca, pénz, üres, szegény (pixabay)
 

 

15 százalékos személyi jövedelemadót, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot vonnak le a bruttó bérből. Az adóterhelés 33,5 százalék Magyarországon. Minden fizetésből ennyit vonnak le, ezzel Magyarország az európai uniós tagországok azon sorába tartozik, amelyek az átlagnál jobban terhelik a fizetéseket – a 33,5 százalék a hetedik legmagasabb adóterhelést jelenti. 2010-ben még 31,39 százalékos volt az átlagfizetés adóterhelése idehaza. Azóta 2,11 százalékponttal nőtt a terhelés mértéke.

Hogy miért változott az adóterhelés? "Első lépésként az Orbán-kormány megszüntette a progresszív adórendszert, azt egykulcsossá alakította (...) megszüntette a kormány az alacsonykeresetűek adójóváírását, és kivezette a rendszerből a magasabb bérekre vonatkozó szuperbruttósítást, mely nyomán az érintettek több szja-t fizettek be az államkasszába". 

Az európai statisztika szerint mutatja külön azt is, hogy az átlagbér 67 százalékát keresőknél mennyi az adóteher. Magyarországon ez is 33,5 százalék, ami azt jelenti, hogy az Orbán-kormány Európában a második legnagyobb sarcot veti ki az alacsony keresetűekre. Ennél nagyobb adó csak Romániában terheli a bruttó fizetést, 36,78 százalék.

Összefoglalva az Orbán-kormány 2010-es hatalomra lépése óta az adórendszerben végrehajtott változtatások több aspektusból nézve sem feltétlenül jártak előnyös hatással Magyarország nemzetközi megítélése szempontjából. Az egykulcsos adórendszer legnagyobb vesztesei láthatóan a gyerektelenek és az alacsony keresetűek voltak, írja összegzésében a lap.