„Zajlik
A lényeg

Május 2-án lehet az új Országgyűlés alakuló ülése

12/04/2022 20:06

| Szerző: Klubrádió

Május 2-ára hívja össze minden valószínűség szerint az Országgyűlés alakuló ülését Áder János leköszönő köztársasági elnök, így aznap a képviselők többsége megválaszthatja Orbán Viktort ötödször is miniszterelnöknek – értesült kormányzati forrásokból az atv.hu. 

A portál azt írja, hogy az alkotmányos rendelkezések szerint az alakuló ülést a köztársasági elnöknek legkésőbb harminc nappal az országgyűlési választások után kell kiírnia, tehát május 3-a lenne a legutolsó időpont.

Az alakuló ülésen a köztársasági elnök tesz javaslatot a kormányfő személyére, akit az Országgyűlés a képviselők több mint felének szavazatával választhat meg. A Fidesznek pedig nem lesz nehéz dolga: az április 3-ai választásokon negyedszerre is kétharmados többséget szereztek a parlamentben, így 135 képviselőjük nem szorul egyetlen ellenzéki, vagy független képviselő szavazatára Orbán megválasztásához.

Orbán Viktor múlt szerdán, a nemzetközi sajtótájékoztatóján arról beszélt, május vége előtt nem alakul meg az új kormány, mert lényeges átalakításokra van szükség.

Az ellenzék részéről lesznek politikusok, akik bemennek az alakuló ülésre és lesznek, akik nem, erről Hadházy Ákos, a Momentum frakciójának leendő tagja beszélt hétfőn az Esti gyorsban. Jelen állás szerint az LMP-sek ott lesznek, a momentumosok nem.

(via hvg.hu)