„Zajlik
A lényeg

Megszűnik a benzinárstop. Szlovéniában

16/06/2022 07:03

| Szerző: Klubrádió

Szlovéniában június 21-től megszűnik az üzemanyagár-stop, közölte Robert Golob szlovén kormányfő a szerdai sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök kiemelte: az autópályákon kívüli töltőállomásokon rögzítik a kiskereskedői árrést, míg az autópályákon teljesen liberalizálják a díjszabást – írja a 24.hu.

"Volt egy rendszerünk, amely erőszakkal bevezette a kiskereskedelmi árak szabályozását, ami miatt több millió euró értékű kártérítési követeléseink vannak most az üzemanyag-kiskereskedők részéről. Ez a rendszer így teljességgel fenntarthatatlan" – fogalmazott a szlovén kormányfő.

Az MTI tudósítása szerint jelezte: a kormány egyensúlyt akar teremteni a piacon, ahol "mindenki, az állam, a kiskereskedők és a fogyasztók is viselik a terhek egy részét”.

 
 

Janez Jansa volt kormányfő, mandátumának lejárta előtt, három hónapra rögzítette az üzemanyagok árát. Az eurosuper 95 kiskereskedelmi árát 1,560 euróban, nagykereskedelmi árát 1,540 euróban, az eurodízel kiskereskedelmi árát 1,668 euróban, nagykereskedelmi árát 1,648 euróban határozta meg. A rendelet augusztus közepéig lett volna érvényben.