„Zajlik
A lényeg

Mindent beismert a Boldog-ügy egyik vádlottja

15/09/2021 20:20

| Szerző: Klubrádió

Szerdán tartották a Fővárosi Törvényszéken az előkészítő ülést Boldog István fideszes képviselő és társainak korrupciós ügyében. Boldogot és kabinetfőnökét, F. Petrát másik hét emberrel együtt tavaly decemberben vádolta meg az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadása és az uniós pályázatok befolyásolása miatt. Az ötödrendű vádlott, G. Vanda, aki a 444 cikke szerint Boldog táskás emberének, K. Péternek volt az asszisztense, mindent beismert, és két év felfüggesztettet kapott.

A vád szerint Boldogék a vidéki településeket uniós támogatásokhoz juttató Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatainál helyzetbe hozott vállalkozóktól kérnek pénzt a biztos győzelemért. Egy másik vádpont szerint a választókerület több polgármesterénél is megjelentek azzal, hogy visszaosztást kérjenek a már elnyert pályázati pénzekből. Még Törökszentmiklós ellenzéki polgármesterét is megkörnyékezték azzal, hogy Boldog István országgyűlési képviselői kampányához kérnék el a megítélt pályázati összeg 20 százalékát.

A 444 számolt be arról, hogy a mostani ülésen már ítéletet is hirdettek G. Vanda ötödrendű vádlott esetében, aki „Boldog táskás emberének, K. Péternek volt az asszisztense”, és a vád szerint bűnsegédként kenőpénzeket vett át és juttatott célba.

G. Vanda a bíróság előtt mindent beismert, amit a vádiratban felhoztak ellene. Az utolsó szó jogán annyit mondott, sajnálja, ami történt, már megbánta, és fel sem fogta a helyzet súlyosságát, amikor átvette a pénzeket. Bár nagy szerepe nem volt a közbeszerzések manipulálásban, G. Vanda több hónapig volt előzetesben, miközben Boldog István elsőrendű vádlottként végig szabadlábon védekezhetett – hívták fel a figyelmet.

A bíróság bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és versenykorlátozó magatartás közbeszerzési eljárásban miatt 2 év szabadságvesztésre ítélte, amit 5 évre felfüggesztettek. Emellett 400 ezer forint pénzbírságot is kapott. De mivel az ügyészség letöltendő börtönért és súlyosabb pénzbüntetésért fellebbezett, ez az ítélet nem jogerős, a végső szót a Fővárosi Ítélőtábla mondja ki.

Mivel Boldog István és a többi vádlott a júniusi előkészítő ülésen ártatlannak vallotta magát, így az ő esetükben rendes tárgyalást kell tartani. Ez legkorábban januárban kezdődhet, és mint a 444 írja, esély sincs rá, hogy a választásokig ítéletet hozzanak a fideszes képviselő korrupciós ügyében.

(kép: Boldog István / Facebook)