„Zajlik
A lényeg

Morawiecki: Putyinban nem lehet megbízni

10/12/2021 11:13

| Szerző: Klubrádió

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Mario Draghi olasz miniszterelnök a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs helyzetről, valamint Kelet-Ukrajnáról is egyeztetett csütörtökön Rómában – írja a 24.hu.

A lengyel kormányfő szerint Ukrajna "tűzvonalba” került, az utóbbi harminc évben soha nem volt ennyire reális a fegyveres konfliktus fenyegetése az Európai Unió keleti határain. Úgy véli, hogy a háttérben Oroszország áll, mely "teszteli, meddig gyakorolhat nyomást Európára”. Újságírói kérdésre elmondta, hogy "Európának képesnek kell lennie arra, hogy megteremtse határai biztonságát. Nagyon fontos, hogy az észak-atlanti szövetség egésze azonos hullámhosszon legyen".

Morawiecki álláspontja szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „minden szinten az erőt alkalmazza, a gazdaságban is, tudva, hogy hatalma a gázáraktól függ, és mindent megtesz, hogy Európa az orosz energia-ellátástól függjön”.

A Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin megbeszélésre utalva Morawiecki kijelentette, hogy "a tapasztalat azt mutatja, hogy Putyinban nem lehet megbízni, és az engedmények politikája nem működik".