„Zajlik
A lényeg

Nem megy az amerikai elnök Ukrajnába

19/04/2022 07:13

Mariupolt még mindig nem sikerült az oroszoknak teljesen bevenniük, az ukránok lényegében a város déli részén, az Azovsztal acélgyárban védekeznek, "a végsőkig folytatják a harcot".

Oroszország hétfőn offenzívát indított Donyeck és Harkiv régióban, amelynek célja, hogy teljesen elfoglalja Donyeck és Luhanszk régiót.

A Pentagon szerint az izjumi hídfőbe folyamatosan érkezik az orosz utánpótlás, és heves tűzharcokat jelentettek a donbászi lövészárkok teljes hosszában, és a harkivi fronton is tüzérségi előkészítés folyik.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Donyeck megye, 2022. április 18. Ukrán katonák felkészülnek az orosz csapatok támadására Donyeck megyében 2022. április 18-án. MTI/EPA
 

 

Az ukrán vezérkar szerint döbbenetesen nagy veszteségeket szenvedtek az orosz fekete-tengeri flotta szárazföldi alakulatai, a 126. partvédelmi dandár veszteségei elérik a 75 százalékot, a 810. független haditengerész dandár veszteségei pedig a hétszáz főt is meghaladják, 158 katonájuk elesett.

Tegnapelőtt Lviviet bombázták az oroszok. Az orosz védelmi minisztérium szerint külföldi fegyverszállítmányokat semmisítettek meg. Igor Konasenkov vezérőrnagy szerint precíziós levegő-föld rakétákkal az ukrán fegyveres erők logisztikai parancsnoksága 124. egyesített logisztikai támogató központját semmisítették meg. 16 ukrán katonai létesítményt romboltak le, és 84 katonai létesítményre mértek csapást, köztük Dnyipróban egy Tocska-U harcászati rakéta-robbanófejeket javító üzemet.

Spanyolországból kitiltott orosz diplomatákat kellett hazaszállítani, az európai országok légteréből kitiltott repülőnek ezért 15 ezer kilométeres kitérőt kellett tennie.

A Fehér Ház hétfő esti sajtótájékoztatóján elmondták, hogy nincs tervben Biden ukrajnai látogatása. Macron francia elnök ugyanakkor nem zárta ki, hogy Kijevbe látogasson, mint mondta, nem üres kézzel fog menni. (444, 24.hu)