„Zajlik
A lényeg

Nukleáris űrhajót fejleszt az Egyesült Államok

6/05/2022 19:23

| Szerző: Klubrádió

Űrutazásoknál használatos nukleáris hajtómű tervezésére és megépítésére írt ki pályázatot az Egyesült Államok véelmi minisztériumához tartozó fejlesztési hivatal. A tervek szerint 2026-ban elindíthatják az első új hajtóművel felszerelt űrjárművet.

A amerikai Darpa (Defense Advanced Research Projects Agency – Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) a Draco (Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations) projekt részeként olyan nukleáris hajtóművek tervezését és megépítését hirette meg pályázatként, amelyek jelentősen leröviíthetik a Föld-Hold távolság megtételéhez szükséges időt.

A Darpa célja, hogy 2026-ban már megtehessék az első repülést a nukleáris hajtóművel. A projekt harmadik fázisában a majdani rakétát és a hajtóművet kell összeépíteni, és teljesíteni az első orbitális repülést.

A Darpa célja, hogy minél gyorsabban lehessen megtenni a Föld és a Hold közötti távolságot. A számítások szerint egy ilyen hajtómű 2-5-ször hatékonyabb lehet, mint a mostani kémiai hajtóművek. A projektben a NASA is részt vesz annak reményében, hogy a jövőben a hosszabb űrutazásoknál is hasznát lehet majd venni egy ilyen egységnek.