„Zajlik
A lényeg

Ottawa: rendkívüli állapot a lezárások miatt zendülő kamionosok miatt

7/02/2022 08:30

| Szerző: Klubrádió

Több mint egy hete tart Kanada fővárosát megbénító kamionos zendülés, ezért Ottawában rendkívüli állapotot hirdettek ki. A várost kamionokkal valósággal megszállták, megbénítva a város életét, Justin Trudeau-nak el is kellett hagynia a várost. A kamionosok a covid-korlátozások miatt elégedetlenkednek, mivel Kanadában január 15-e óta kötelező az oltás az Egyesült Államok és Kanada között ingázó kamionsofőröknek.

Koronavírus - Kanada
 
Koronavírus - Kanada
 
Ottawa, 2022. február 6. Rendőrök állják el az utat a teherautók előtt a koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele és a járványügyi korlátozások ellen tiltakozó kamionosokat támogató tüntetésen Ottawában 2022. február 5-én. A tüntetés azután robbant ki, hogy január 15-én életbe lépett a kanadai kormány rendelkezése, amely védőoltás hiányában 14 napos karanténra kötelezi az Egyesült Államokból érkező kamionosokat. MTI/AP/The Canadian Press/Nathan Denette
Fotó: Nathan Denette
 

 

A 444 a Guardianra hivatkozva azt írja, a kanadai kamionsofőrök közel 90 százaléka amúgy oltott, de "egy harcias kisebbség nem akart belenyugodni a dologba", ezért Vancouverből Ottawába vonultak fel, és már általában minden korlátozás ellen tiltakoznak.

Ottawa rendőrfőnöke azt mondta, hogy a város ostrom alatt áll, amivel már nem tudnak mit kezdeni.