„Zajlik
A lényeg

Pintér kiábrándította a hozzá került humánszférák dolgozóit: pénz nem lesz

17/06/2022 07:09

A Belügyminisztérium a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen állománygyűlést szervezett a hozzá rendelt ágazatoknak, ahol Pintér Sándor arról beszélt, hogy a humánszférában legfeljebb annak lehet örülni idén, ha nem lesz elvonás. A Népszava szerint a fórumon részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, akit Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter is elkísért.

Koronavírus - Az operatív törzs ülése
 
Pintér Sándor-Orbán Viktor
 
Budapest, 2020. szeptember 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) és Pintér Sándor belügyminiszter a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. szeptember 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI
 

 

A több száz fős hallgatóságnak megtiltották a hangfelvételek készítését és a fotózást. Pintér Sándor arról beszélt, hogy a ciklus alatt milyen feladatokat akar megoldani. Elmondta, tudja, hogy a hozzá tartozó területek mindegyikének vannak megoldásra szoruló bérproblémái, de ezek orvoslásáról szerinte akkor érdemes majd beszélni, ha már kiderült, van-e mit szétosztani, írja a lap.

A kormány elsősorban gazdaságélénkítésre, honvédelemre fog költeni, "ám a humánszférában idén legfeljebb annak lehet örülni, ha nem lesz elvonás. A csaknem öt órás rendezvény alatt az uniós források esetleges érkezéséről egyetlen szó sem esett".

Az orvosi bérek jövő évben esedékes további 10 százalékos emelését az intézményvezetők fogják szétosztani teljesítményarányosan. Pintér miniszter továbbra is készül az orvosok pontos megszámlálásra (ez több mint egy évtizede nem sikerül az egészségügyi kormányzatnak), az ügyeleti rendszer átalakítására, a mesterséges intelligencia szélesebb körű alkalmazására a diagnosztikában. Továbbá készül az alapellátási praxisok számának észszerűsítésére is. Az évek óta betöltetlen praxisok problémáját, egyebek mellett a praxishatárok módosításával, illetve ahol lehet, ott a körzetek összevonásával orvosolná. Van olyan terv is, miszerint a háziorvosi ellátás fenntartói feladatai az önkormányzatoktól az államhoz kerülnének. Pintér Sándor igyekezett megnyugtatni a hallgatóságát afelől is, hogy nincs szó arról, hogy a háziorvosok is a szolgálati jogviszony törvény hatálya alá kerülnének.

Beszélt arról is, ideje végiggondolni, miként vehetők rá az emberek arra: maguk is törődjenek azzal, hogy minél tovább egészségesek maradjanak. Ábráin, mint megoldandó feladat szerepelt a köz- és a magánszolgáltatások viszonyának rendezése, de erről csak annyit mondott: ennek irányáról még nincsenek döntések, írja a lap.

Pintér után Orbán Viktor szünetet kért, majd a dolgozók mindennapjait meghatározó kérdések helyett nagyszabású kül- és belpolitikai elemzésbe kezdett, amik az ország "mozgásterét" a következő négy-tíz év meghatározzák.