„Zajlik
A lényeg

Republikon: Az előző önkormányzati választáson megnyert városok többségében gyengült az ellenzék

14/04/2022 14:31

| Szerző: Klubrádió

A Republikon Intézet elemzésében tíz olyan város adatait nézte meg, ahol 2019-ben megszerezte a város irányítását az ellenzék. Arra jutottak, hogy az ellenzéki pártoknak nem sikerült megőrizniük ezt az előnyt, mindez pedig komoly problémákat jelez előre a következő önkormányzati választásokra.

A tíz város Baja (Bács-Kiskun 6), Dunaújváros (Fejér 4), Eger (Heves 1), Érd (Pest 1), Jászberény (Jász-Nagykun 2), Miskolc (Borsod-Abaúj-Zemplén 1 és 2), Szentendre (Pest 3), Szombathely (Vas 1), Tatabánya (Komárom-Esztergom 1), valamint Vác (Pest 4). A 2018-as, 2019-es, valamint 2022-es választási eredményeket hasonlították össze, értelemszerűen az országgyűlési választásoknál a várost lefedő eredményeket nézték. Azonban kiderült, hogy ami a települések szintjén hatásos volt, országos szinten már nem volt hatékony eszköz.

A 2019-es önkormányzati választás azért is tekinthető fontos fordulópontnak, mert az ellenzéki összefogást itt próbálták ki először. Több település, köztük a megyei jogú városok közel fele, Budapest és kerületeinek többsége ellenzéki kézbe került. Sokan emiatt is gondolták, hogy 2022-es választáson is működhet az összefogás.  

Az említett tíz város eredményei így néznek ki:

 
 

Látható, hogy a 2019-es önkormányzati választáson megnyert települések közül egyedül Dunaújvárosban maradt meg az ellenzéki többség, de a választókerület megnyeréséhez ez sem volt elég (a környező települések fideszes többsége miatt). A Fidesz a 2018-asnál is jobban szerepelt majd' minden vizsgált városban, egyedül Szombathelyen ért el a korábbiakhoz hasonló eredményt.

„A 2019-es önkormányzati választások lehetővé tették az ellenzék számára azt, hogy alternatívát mutassanak a Fidesz-KDNP kormányzásával szemben, valamint stabilabban beágyazódjanak települési szinteken, ami megalapozhatott volna a 2022-es országgyűlési választáson egy erősebb vidéki ellenzéki szereplésnek is. Ami azonban települési szinten jól működött 2019-ben, az országos szinten idén áprilisban már nem számított kellően hatékony eszköznek, így az ellenzék települési szinten is többnyire alul maradt a kormánypártokkal szemben” – írják az elemzésben.

2018-ban egyéni választókerületi jelöltekre leadott szavazatokat tekintve az ellenzék összesítve 49 százalékot ért el a Fidesz 48 százalékával szemben, ez az arány 37 százalékra csökkent a Fidesz 52,5 százalékával szemben 2022-re – derül ki az adatokból. Tehát az egy százalékos előnyből 15 százalékos hátrány lett, ez pedig a települések szintjén is érezhetően megmutatkozott. Négy évvel ezelőtt 120 településen kapott több szavazatot valamelyik ellenzéki párt jelöltje, mint a Fideszé. Ez a szám idénre 58-ra csökkent – tették hozzá.

A visszaesés lehetséges okai közé sorolja a Republikon az orosz-ukrán háborút és a kormánypártok erőforrás fölényét is. Emellett az is szerepet játszhat, hogy az ellenzéki városok vezetői nem tudták megfelelően kommunikálni eredményeiket, miközben a Fidesz sikeresen hiteti el, hogy csak akkor van fejlődés, ha az ő oldalukon állnak. Különösen fontos szempont ez a járvány miatti elvonások tükrében. (Tegyük hozzá, míg a két országgyűlési választáson nagyságrendileg hasonló volt a részvétel, 70 százalék körüli, addig a 2019-es önkormányzatin mindössze 48,6 százalék vett részt.)

(via Telex, iemelt kép: MTI/Illyés Tibor)