„Zajlik
A lényeg

Varga Judit: Szabad, tiszta és demokratikus lesz a választás, ha az EBESZ-megfigyelők nem próbálnak beavatkozni

7/02/2022 13:26

| Szerző: Klubrádió

"Szabad, tiszta és demokratikus választásnak lehetnek majd szemtanúi az EBESZ munkatársai, viszont ez csak akkor valósulhat meg teljes mértékben, ha missziójuk során nem próbálnak beavatkozni a magyar választásokba" – így reagált Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán arra, hogy teljes körű választási megfigyelő missziót javasolt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Magyarországra.

„Sok szeretettel várjuk Magyarországra az EBESZ megfigyelőit!” – írta posztjában az igazságügyi tárca vezetője. Varga Judit úgy fogalmazott: a baloldal már „affektál” a hír hallatán, miközben nincs ezzel semmi gond. Arra, hogy 218 választási megfigyelő érkezik az országba, így reagált: „az elmúlt években is jelen voltak hasonló missziók Magyarországon, és mi is küldünk megfigyelőket más országokba, szerinte ez „bevett szokás, rutin”.

„Egy dolog biztos: egy szabad, tiszta és demokratikus választásnak lehetnek majd szemtanúi az EBESZ munkatársai, viszont ez csak akkor valósulhat meg teljes mértékben, ha missziójuk során nem próbálnak beavatkozni a magyar választásokba. Bízunk abban, hogy látogatásuk ideológiai és politikai elfogultságtól mentes lesz” – írta Varga Judit a közösségi oldalán.

Az EUrologus hívta fel a figyelmet arra, hogy teljes körű megfigyelésre az uniós államok közül eddig egyedül Bulgáriában volt példa.

Az országgyűlési választást április 3-án tartják, egy napon a kormány által által „gyermekvédelminek” nevezett népszavazással.