„Köszönjük
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

Akinek a véletlenek alakították az életét – Lőrinc Katalin táncművész az Ötösben

5/10/2024 09:32

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

Szeptember végén is különleges vendégekkel beszélgetett Murányi Tünde és Kálid Artúr. Az Ötös stúdiójában Lőrinc Katalin, táncművészt, Dinyés Dániel zeneszerzőt, Fátyol Hermina színészt, casting rendezőt és Szatmári Andrea filmrendezőt, a Dopea kollektíva alapítóját kérdezték a művészet és az élet nagy összefüggéseiről.

2024. szeptember 27. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. szeptember 27., péntek 10:05)
96:37
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata
Elsőként Lőrinc Katalin, Harangozó Gyula-díjas táncművész, egyetemi tanár, a kortárs tánc egyik hazai úttörője volt a vendégünk, aki lassan 30 éve tanítja a táncosok generációit a Táncművészeti Egyetemen. Emellett aktív táncos, színpadi ember, szakíró, 5 nyelven beszél, a Graham-technika egyik legelső itthoni képviselője.

Lőrinc Katalin
 
Lőrinc Katalin Kálid Artúrral és Murányi Tündével l Fotó: Gyürke Kata/Klubrádió
 
 

Pályája során sokfelé tanított, amatőrtől profiig, iskolarendszerben és független társulatoknál, és természetesen a mai napig élete meghatározó része maradt a táncművészet. Pályakezdésről, a Bejart-balettről, bécsi és hollandiai éveiről mesélt az Ötösben.

Ezt követően Dinyés Dániel zeneszerzőt-karmestert vártuk a stúdióba, aki másfél éve vett egy nagy levegőt, és megtette azt, amiről a legtöbbünk csak álmodni mer: alkotói szabadságra ment. Színházi előadásait leadta, és mostanában arra koncentrál, ami igazán érdekli: a zeneszerzésre. Erről is kérdeztük.

Dinyés Dániel
 
Dinyés Dániel Kálid Artúrral és Murányi Tündével l Fotó: Gyürke Kata/Klubrádió
 
 

Dinyés kortárs magyar zeneszerzőket bemutató podcast-sorozatot is vezet a Magyar Zene Háza csatornáján, itt például Kurtág Györggyel beszélgetett.

A folytatásban Fátyol Hermina színész, casting rendező érkezett hozzánk, aki Berlin és Budapest között osztja meg életét. Nemzetközi és magyar filmes produkcióknak válogat színészeket, statisztákat, közben ő maga is játszik, forgat. A szereplőválogatás érdekességeiről, a kétlaki életről és a színészetről kérdeztük.

Fátyol Hermina
 
Fátyol Hermina a műsorvezetőkkel l Fotó: Gyürke Kata/Klubrádió
 
 

Fátyol többek között casting rendezőként is közreműködött Szimler Bálint nemrég mozikba került Fekete pont című filmjében.

A következő vendégünk Szatmári Andrea filmrendező, producer volt, aki korábban a Cannes-i Filmfesztiválra beválogatott rövidfilmjével járt nálunk. Egy ideje már foglalkoztatja a testcsere kérdése, ezúttal a női alkotókból összeállt DOPEA kollektívával együtt, egy fotókiállítás keretében kérdez rá a témára. Egészen pontosan a reklámipar és a digitális létezés számára „kölcsönadott testek” mibenléte foglalkoztatja.

Szatmári Andie
 
Szatmári Andrea újra a stúdióban l Fotó: Gyürke Kata/Klubrádió
 
 

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.
Címlapi kép: Lőrinc Éva 2019-ben a Dunapark Kávéház teraszán. Fotó: Keleti Éva, forrás: MTI

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. szeptember 27., péntek 10:00
Szerkesztő: Gyürke Kata