„Zajlik
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

„Boldog a láng” – A Szenes Hannáról készült tűzfalfestmény alkotói az Ötösben

28/09/2024 22:12

| Szerző: Klubrádió

Az Ötösben Murányi Tünde és Kálid Artúr kérdéseire először O. Réti Zsófia, irodalomtörténész válaszolt, aki Virginia Woolf Mrs. Dalloway című regényét olvasta újra. Őt a Szenes Hannáról készült tűzfalfestmény alkotói, Thamó Emese és Flór Péter követte a stúdióban, majd Rabóczky Judit Rita szobrászművész beszélt az alkotás lényegéről. Végül egy igazi függetlenszínházi rendező, Csábi Anna osztotta meg gondolatait a színházról.

2024. szeptember 20. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. szeptember 20., péntek 10:05)
92:00
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata
Milyen műveket érdemes levenni a könyvespolcról és mai szemmel újraolvasni, vagy egyszerűen csak elolvasni? A Klasszikusok újratöltve rovatunkban ezúttal is feltettük ezt a kérdést, amire Réti Zsófia, irodalomkritikus válaszolt. Wirginia Woolf klasszikusáról, a Mrs. Dalloway-ről folyó beszélgetésben az újraolvasás élményét jártuk körbe.


Ezt követően Flór Péter, a Színes Város Csoport vezetője, és Thamó Emese tervezőgrafikus volt a vendégünk. Legújabb tűzfalfestményük Szenes Hannát, az 1944-ben mártírhalált halt költőt és antifasiszta ellenállót ábrázolja. A falfestményt a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében, a holokauszt 80. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés-sorozat részeként adták át Budán, a Frankel Leó utcában. A 130 négyzetméteres művészeti alkotás 6 ember kitartó munkájának eredménye, amit közel 20 napig tartó előkészítő munkálatok és festés előzött meg. A Színes Város sorozat részeként készült mű nemcsak a költőt, hanem az erőt és a bátorságot is szimbolizálja.

 

A folytatásban Rabóczky Judit szobrászművész érkezett a stúdióba, aki két kiállítással is jelentkezik most ősszel Szófiában. Munkáinak fő témája a nőiség megélése, még ha az anyaghasználata változik is. Pár éve színes huzalokból és drótokból formázta meg szobrait, mostanában a talált tárgyak érdeklik jobban és egy könyvre is készül.

 

 

Kezdődik a színházi évad, Csábi Anna rendező, színész, igazi függetlenszínházi alkotót kérdeztük a színházhoz való kötődéséről. Elgondolkodtató válaszokat kaptunk a rendezőtől, aki rendszerint maga írja a darabjait, témáit pedig a valóságból meríti. Az évad elején Szabadkán rendez, ahol egy szektába keveredett lány valós történetéből készít előadást. Erről is kérdeztük.

 

Az adást a cikk tetején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. szeptember 20. szerda
szerkesztő: Gyürke Kata