„Ki
Megbeszéljük...

Karácsony: Szeptember végéig meg lehet találni az együttműködés módját a közgyűlés nem fideszes tagjaival

16/07/2024 23:26

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Arról kérdeztük Karácsony Gergelyt, hogy szerinte a kormány feloszlathatja-e az új közgyűlést, ha például nem tudják elfogadni a költségvetést; erre a főpolgármester úgy válaszolt: mivel nem jogállamban élünk, a kormánynak ahhoz van joga, "amihez csinál jogot magának", ezzel nem akar foglalkozni. Úgy véli, senki sem akarja nyakába venni annak a terhét, hogy miatta ne működjön a város. Másféle működési mód lesz, mint eddig, de tudja folytatni, mondta Karácsony.

2024. július 16. Megbeszéljük-részlet (2024.07.16.) Karácsony Gergely
17:05
00:00

Az immár hivatalosan is újraválasztott Karácsony Gergely főpolgármestert elsőként arról kérdezte műsorvezetőnk, hogy számított-e ilyen hosszú jogi eljárássorozatra a június 9-i választás után. A régi viccet idézve azt válaszolta, „tudtam, csak nem sejtettem”. Jelezte, fel volt készülve arra, hogy nagyon komoly gépezet indul be, mert az elmúlt öt évben pénzügyi, jogi, titkosszolgálati, és médiaeszközökkel is folyamatosan próbálták ellehetetleníteni a főváros működését.

Azt mondta, a kampányban is minden trükköt bevetettek, a jó zsaru-rossz zsaru játékot is; nyilvánvaló volt, hogy Vitézy Dávid is a Fidesz jelöltje lesz, de ahhoz, hogy az ellenzéki buborékban is tudjon szavazókat megszólítani, kellett egy fideszes „áljelölt”, aki visszalépett. Megismételte, nem magával az újraszámlálással volt baja, hanem azzal, hogy szerinte ez a folyamat nem felelt meg a jogszabályoknak, és az Alkotmánybíróság idézte elő a helyzetet.

Karácsony Gergely szerint tudja folytatni főpolgármesteri munkáját. Úgy véli, senki sem akarja nyakába venni annak a terhét, hogy miatta ne működjön a város, ezen nem aggódik. Ugyanakkor másféle működési mód lesz, mint az elmúlt öt évben, amikor a pártok is olajozottan együtt tudtak dolgozni és a polgármesterek is, akikből az akkori törvény szerint állt a közgyűlés. Szeptember 30-ig tart a jelenlegi közgyűlés mandátuma, addig sokat lehet beszélgetni, meg lehet találni a módját annak, hogy a közgyűlés nem fideszes szereplőivel együtt tudjanak működni. Nem tartja indokoltnak a működésképtelenséggel kapcsolatos riogatásokat, mert túl nagy a tét – ismételte meg. Hozzátette: nem nagyon ismeri például a Tisza párt képviselőit, mert nagyon új szervezetről van szó, de szerinte senki sem szeretne szembe menni a város fejlődésének céljával.

Közölte, bár van összefüggés, mert a pártok értékalapon politizálnak – már amelyiknek vannak ilyenjei, a Fidesszel pont az a baja, hogy csak a retorikájában használ értékeket –, a fővárosi közgyűlés nem pártpolitikai terepasztal. Az elmúlt öt év döntéseinek nagy részét konszenzusos alapon hozták. Kétségtelen, hogy sok fontos ügy van, amelyben kell a többséget jelentő 17 szavazat, és Karácsony Gergely kijelentette, nem köt ilyen együttműködést a Fidesszel.

Arra a kérdésre, hogy a kormány feloszlathatja-e a közgyűlést, ha például nem tudják elfogadni a költségvetést, a főpolgármester úgy válaszolt: mivel nem jogállamban élünk, a kormánynak ahhoz van joga, „amihez csinál jogot magának”, ezzel nem akar foglalkozni. Hozzáfűzte, először a személyi kérdéseket kell tisztázni októberben, aztán decemberben kerül sorra a költségvetés. Bízik benne, hogy lesz elég felelősség mindenkiben. Amit tud a Kutyapárt, a Tisza vagy a Vitézy-frakció programjáról, azok tartalmaznak nagyon hasonló elemeket ahhoz, amiket ő is fontosnak tart. Példaként említette, hogy a Tisza párt frakciójában ül egy mozgáskorlátozottak ügyében nagyon elkötelezett képviselő, akit személyesen nem ismer, de akár vihetné ő az akadálymentesítés ügyét. Betartani nagyon könnyű, de szerinte a választók nem ezt díjazzák, hanem azt, ha valami jobb lesz - hangsúlyozta. Ha valaki ki akarja venni a részét a munkából, akkor vele biztosan szót tud érteni – tette hozzá.

Az a cél, hogy Budapest ne csak működjön, hanem elinduljanak a város következő éveinek fontos fejlesztései, az EU-s projektek. Az elképesztő kánikulával kapcsolatban kitért arra, hogy a klímaváltozás korszakában a város átalakítása, az ivóvízellátás javítása, a közterületek zöldítése olyan témák, amelyekkel szemben nem hiszi, hogy bárki is pozicionálná magát. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen napokon 10-15 százalékkal magasabb a halandóság, ezért a fő cél a budapesti életminőség javítása, ennek kell alárendelni a többi feladatot.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük
2024. július 16., 16:20
Riporter: Bolgár György