„Köszönjük
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

"Ott pecsételődött meg a sorsom" – Gordon Eszter fotóművész az Ötös vendége

12/10/2024 09:55

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

Az október 4-i adás első órája a fotó és a film jegyében telt, a másodikban az identitás és a titok természetéről beszélgettünk, majd a városi tereket felvidító Fonalgerillák érkeztek hozzánk. Murányi Tünde és Kálid Artúr vendégei voltak Gordon Eszter, fotóművész, Szabó Gábor, operatőr, Szalontay Tünde, színész, Párniczki Jutka és dr. Csomós Rita, a Fonalgerillák csoport tagjai.

2024. október 04. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. október 04., péntek 10:05)
96:02
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata
A fotó és film jegyében telt az adás első órája. Gordon Eszter, színházi és filmes munkáiról jól ismert fotóművész érkezett hozzánk elsőként, akit a Gödöllőn nyílt kiállítása kapcsán kérdeztünk. Portréi és filmes standfotói mellett most láthatóak először kísérleti és realista munkái is a MUZA kiállítóterében. A kiállítás kurátora, Szarka Klára fotótörténész volt, akivel először dolgoztak együtt. A közös munkáról, az emberi kapcsolódások értékéről, és mesterével, Keleti Évával való régi ismeretségéről is mesélt az adásban.

Gordon Eszter, Kálid Artúr, Murányi Tünde
 
Gordon Eszter Kálid Artúrral és Murányi Tündével l Fotó: Mátyus László
 
 

Ezt követően Szabó Gábor operatőr, Zsigmond Vilmos egykori alkotótársa volt a vendégünk, abból az alkalomból, hogy október 8-án kezdődött Szegeden, a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál. Ez egy olyan filmes mustra, ahol a képi világ, az operatőrök teljesítménye áll a fókuszban. Erről kérdeztük őt mint az egyik alapítót, a zsűri elnökét.

Szabó Gábor, Kálid Artúr, Murályi Tünde
 
Szabó Gábor a műsorvezetőkkel l Fotó: Gyürke Kata
 
 

A folytatásban az identitásról, a titkokról és az önismeretről volt szó. Szalontay Tünde színésznővel a függetlenszínházi pályáról, Eötvös Péter frissen díjnyertes operájáról és a saját örökbefogadott életét feldolgozó monodrámájáról beszélgettünk.

Ezt követően a városi Fonalgerillákkal ismerkedtünk meg. Vendégünk volt, Párniczki Jutka és dr. Csomós Rita, akik színes, vidám, kötött-horgolt kompozíciókkal öltöztetik fel a város tereit, fáit, legközelebbi akciójuk október 17-én lesz Budapesten, a Hunyadi téren. Közös szenvedélyükről kérdeztük őket.

Csomós Rita, Párniczki Jutka, Kálid Artúr, Murányi Tünde
 
Párniczki Jutka és Csomós Rita a stúdióban l Fotó: Gyürke Kata
 
 

Volt, hogy a kerületi polgármester is megköszönte a köztéri alkotást.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.
Címlapi kép: Gordon Eszter, fotó: Mátyus László

Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. október 4., péntek 10:00
Szerkesztő: Gyürke Kata