„Zajlik
A lényeg

120 milliárd forint ellenére is veszteséges lett a közmédia

26/06/2024 17:48

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A közmédia a beérkező mintegy 120 milliárd forintos költségvetési támogatás ellenére veszteséges lett 2023-ban, valamint a nézettsége is csökkent – írja az mfor.hu.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) beszámolójából kiderült: 2023-ban a hat közszolgálati tévéadó együtt, a tévézésre fordított idő 9,4 százalékát tudhatta magáénak, ami 13,8 százalékos csökkenést jelent.

Az M1 aktuális teljes napra 2,7 százalékos, főműsoridőben 1,9 százalékos részesedést ért el. Csökkenése az előző év azonos időszakához képest teljes napra 10 százalék, főműsoridőben 5 százalék

A cikkben hozzáfűzik, hogy a magyar piacon 111 magyar nyelvű adó verseng a nézők figyelméért. Ugyanakkor a közszolgálati csatornáknál nincs nézettségi célkitűzés, a költségvetésből akkor is ömlik a pénz, ha senki sem nézi a műsorokat. Tavaly pedig ömlött is a közpénz rendesen: a büdzséből 109 milliárd forint érkezett, de ennyi pénz sem volt elég, mert 4,6 milliárd forintos veszteséggel zártak.

Részletezték: az év első felében 1,6 milliárd forint nyereséggel végzett a közmédia, ez 2023 szeptemberig tovább hízott, már 2,8 milliárd forint maradt a tárban. Októbertől decemberig viszont fordult a kocka, és végül csak sikerült tetemes mínuszt összehozni.

Az anyagjellegű ráfordítások soron mutatják ki a film és műsorgyártás költségeit, a sugárzási díjak és közvetítővonali költségeket, valamint a műsorgyártással közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásokat: ez összességében 70 milliárd forintba került, ami 6 milliárd forinttal több, mint 2022-ben. A költségeket magyarázza a kiugróan magas infláció.

(Kiemelt kép: MTVA/Zih Zsolt)