„Zajlik
A lényeg

A KSH szerint nettó 293 ezer az átlagbér, a mediánbérre nem tértek ki

31/08/2021 14:35

| Szerző: Klubrádió

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 284 800, a kedvezményeket is figyelembe véve 293 300 forintot ért el az idei első fél évben – közölte holnapján a Központi Statisztikai Hivatal. Az úgynevezett mediánbér alakulására a közleményben nem tértek ki. Utóbbi az az összeg, amelynél a dolgozók sokaságának fele nagyobb, fele pedig kisebb keresettel rendelkezik, és ez, ahogy a Telex írja, nagyjából nettó 213 ezer forint lehetett tavaly.

Az idei első fél évben a bruttó és a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 8,4 százalékkal volt magasabb, mint a múlt év azonos időszakában és 428 200 forint volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 467 000, a nőknél 391 100 forint volt, ez a férfiaknál 8,9, a nőknél 8 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 284 800, a kedvezményeket is figyelembe véve 293 300 forintot ért el.

A reálkereset 4 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 4,2 százalékos növekedése mellett.

Van itt más is

Az átlagbér mellett a KSH ritkán közli az úgynevezett mediánbért, az év első hat hónapjára vonatkozóan ez most sem szerepel a közleményben – hívja fel a figyelmet a Telex. Az átlagkeresetre vonatkozó adat nem a teljes valóságot tükrözi, hiszen nincsenek benne sem a részmunkaidőben foglalkoztatottak, sem pedig az 5 embernél kevesebbet foglalkoztató cégeknél dolgozók, a kiugró adatok pedig torzítják az értékét.

A mediánbér árnyalja a dolgozók bérhelyzetét: ez az az érték, amit úgy kapunk meg, ha az adott sokaság tagjait keresetük nagysága szerinti sorba rendezzük, és megnézzük, melyik érték esik pontosan középre. Vagyis a medián az a kereset, amelynél a dolgozók sokaságának fele nagyobb, fele pedig kisebb keresettel rendelkezik – ismerteti a portál.

Legutóbb hónapokkal ezelőtt adta meg közleményében a KSH a havi mediánbér-adatokat, amelyekből kiderült, hogy a bruttó mediánkereset 2020-ra az összes gazdasági ágat átlagolva 320 582 forint volt (a teljes egész állásban alkalmazott dolgozói körben, tehát az 5 emberesnél kisebb cégeknél is), ami nagyjából 213 ezer forintos nettó mediánbért jelenthetett a valóságban 2020-ban.

A cikkben még egy példát hoznak: idén januárban például bruttó 407 ezer forint volt a teljes munkaidőben dolgozók átlagkeresete (ha a közfoglalkoztatottakat nem számoljuk), míg a mediánbér bruttó 325 ezer forint. Ami azt jelenti, hogy a teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottak felének bruttó fizetése valójában minimum 82 ezer forinttal kevesebb volt akkor, mint a hivatalos átlagbér.

FRISSÍTÉS: A KSH a hír megjelenését követő napon, szeptember 1-jén e-mailben azt írta, téves megállapítás, hogy nem közlik a mediánbér-adatokat. A statisztikai hivatal azt nem vitatta, hogy ezzel a mutatóval a szélesebb közönségnek szánt közleményükben nem foglalkoztak, de hangsúlyozta, hogy a KSH honlapján található úgynevezett STADAT-táblákban ezeket a számokat is feltüntetik. 

A valamennyi vállalkozásra, költségvetési intézményre és nonprofit szervezetre vonatkozó legfrissebb évközi adatok IDE kattintva érhetők el.