„Zajlik
A lényeg

A Sberbank végelszámolásával indokolja veszteségét az Erste

4/05/2022 16:45

| Szerző: Klubrádió

Bár jelentős növekedésről számolt be a pénzintézet, veszteséges volt az Erste Bank első negyedéve. Adózás utáni eredménye 908 millió forint veszteség lett. A Sberbank végelszámolása miatt rendkívüli befizetés következtében a működési kiadások több mint 50 százalékkal nőttek.

Az Erste Bank adózás utáni eredménye 908 millió forint veszteség lett az idén az első negyedévben, az előző év azonos időszakában elért 15,1 milliárd forintos nyereség után – közölte az MTI-vel a magyarországi Erste Bank elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Jelasity Radován úgy fogalmazott, hogy az első negyedévet "jelentős növekedés, de veszteség" jellemezte. A romló gazdasági környezetben stabilak maradtak a működési bevételek, 0,7 százalékkal 46,1 milliárd forintra csökkentek.

A Sberbank végelszámolása miatt elrendelt rendkívüli OBA-befizetés (7,9 milliárd forint) következtében a működési kiadások 50,9 százalékkal 31,9 milliárd forintra nőttek, így a bank működési eredménye 43,8 százalékkal 14,2 milliárd forintra csökkent. Ugyanakkor kiugróan, 63 százalékkal nőtt az új kihelyezések volumene a jelzáloghitelezés szárnyalásának köszönhetően.