„Zajlik
A lényeg

Benyújtották a törvényt, amellyel államosítás után három budapesti tér 99 évre az V. kerületé lehet

21/06/2022 18:28

| Szerző: Klubrádió

Benyújtotta a kormány azt a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, amellyel három kiemelt budapesti közterületet állami tulajdonba vesznek a fővárostól, majd ezeket, a Podmaniczky teret, a Vörösmarty teret és a Széchenyi teret a fideszes vezetésű V. kerület 99 évre megkapja vagyonkezelésbe – írja a hvg.hu. Az állam ingyenesen, augusztus elsejével veszi át a három teret.

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvény-csomagot, a csütörtök este közzétett törvényjavaslat pedig tartalmazza azt a passzust, amelyről elsőként a hvg.hu írt, és amely szerint államosítana a kormány három, jelenleg az ellenzéki irányítású Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló kiemelt közterületet, hogy aztán a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzatnak adja vagyonkezelésbe.

Ahogy a hvg.hu ismerteti, a Podmaniczky Frigyes teret, a Vörösmarty teret és a Széchenyi István teret (valamint a csatlakozó József Attila utcát) érinti a tulajdonjog megváltozása: a szöveg szerint ezek az ingatlanok „e törvény erejénél fogva 2022. augusztus elsejével, ingyenesen az állam tulajdonába kerülnek.”

Ezután pedig az ingatlanokhoz kapcsolódó “közfeladatok ellátása részeként” az ingatlanok üzemeltetését, kezelését, közterület használati, engedélyeztetési, valamint ellenőrzési rendszerének kialakítását és működtetését, az ingatlanok fenntartását és továbbfejlesztését az állam az V. kerületi önkormányzata, mint vagyonkezelő útján látja el – ehhez az ingatlanokat 99 évre szóló ingyenes vagyonkezelésbe adja a kerületi önkormányzatnak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.

Az V. kerületi (belvárosi) önkormányzat szerint a főváros "felelőtlen és gondatlan gazdája" a Podmaniczky és a Vörösmarty térnek, ezért a főpolgármester "ne csodálkozzon", ha helyette a kormány gondoskodna ezekről a közterületekről – így reagált már múlt csütörtökön a fideszes vezetésű önkormányzat Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésére, amelyben a főpolgármester kifogásolta az államosításról szóló – akkor még csak – tervet.