„Zajlik
A lényeg

Bunyó a zuglói DK-s ülésen

16/10/2024 08:06

| Szerző: Klubrádió

Elszabadultak az indulatok a zuglói Demokratikus Koalíció múlt heti taggyűlésén, miközben az új alpolgármesterek személyéről kellett volna dönteni. A vita egy pontján Horváth Zsolt korábbi alpolgármester hasba rúgta párttársát, Tóth Attila önkormányzati képviselőt. Ezt követően jelentette be, hogy távozik a DK-ból, ahol választókerületi elnök is volt - tudta meg a 24.hu.

Tóth Attila az eset után rendőrségi feljelentést tett, a rúgás nyomairól orvosi látlelet is készült. Horváth Zsolt, aki korábban rendőrként dolgozott, azt mondta, áll az eljárás elé. A BRFK a lapnak azt írta: garázdaság vétsége miatt nyomoznak az ügyben, de gyanúsítottat még nem hallgattak ki.

Horváth Zsolt október 10-én jelentetett meg egy közleményt a zuglói DK Facebook-oldalán. Ebben elköszönt a választóktól és azoktól, akikkel az elmúlt évtizedben sikerült együttműködnie. Azt is írta, hogy a szervezetben a közelmúltban olyan folyamatok indultak be, amikkel nem tud azonosulni, ráadásul hátba is támadták. A verekedést azonban nem említette.

 
Tóth Attila, Fotó:Zuglói Lapok
 

 

A 24.hu információi szerint a múlt keddi ülésen, amelyet Horváth Zsolt még a szervezet elnökeként hívott össze Rózsa András polgármester kérésére ki kellett volna jelölni, kit szeretnének alpolgármesternek.

A kerület új momentumos polgármesterével a DK nevében azonban nem Horváth Zsolt, hanem a pártközpont által kijelölt Oláh Lajos országgyűlési képviselő folytatott tárgyalásokat. A választás előtt Horváth ellentétbe került a párt elöljáróival, mert ő és a helyi szervezet Rózsát támogatta, míg az országos vezetés – az MSZP-vel és a Párbeszéddel kötött országos megállapodás miatt – felülírta a zuglói DK-sok szándékát, és a későbbi vesztesnek, Horváth Csaba szocialista polgármesternek engedélyezte a DK-logó használatát. Ez azért lehetett különösen fájó Horváth Zsolt számára, mert Horváth Csaba 2022-ben bizalomvesztésre hivatkozva megvonta tőle az alpolgármesteri jogköröket.

A portál úgy tudja, Oláh Lajos  személyének kijelölése központi téma lett a taggyűlésen, és nagyban hozzájárult Horváth lemondásához. A gyűlésen is felhozta, hogy átnyúltak a feje fölött, és a jegyzőkönyvben is rögzítették, hogy a tagság kifejezte nemtetszését az országos vezetés eljárása miatt.

A gyűlés után aztán Tóth és Horváth között robbant a feszültség, aminek tettlegesség lett a vége.