„Zajlik
A lényeg

Nem akarnak három gyereket a CSOK Pluszt felvevők

16/10/2024 07:40

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Kovács Gaby

Hiába a CSOK Plusz, a hitelfelvevők senki nem akar három gyermeket bevállalni. Így látja az OTP. 

A hvg.hu cikke szerint Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője egy ingatlanpiaci sajtótájékoztatón azt mondta, az igénylők 58 százaléka mindösszesen egy gyermeket vállal, 26 százalékuk két gyereket tervez. Idén március 31-ig azok is igényelhették a CSOK Plusz-t, ahol a gyermek már megszületett, az ő arányuk 15 százalék. És mindössze egy százalék körül alakul azoknak az aránya akik három gyereket vállalnak – mondta el a szakember.

Tehát a kormány azon terve, hogy a lakástámogatásokkal ösztönözzék a gyermekszám növekedését nem jött be.  A banknál tapasztalt vállalások alapján ez a hitelkonstrukció ehhez a célhoz nem igazán járul hozzá. A népességszám szinten tartásához 2,1-es termékenységi rátát kellene elérni és fenntartani, ám ez a KSH augusztusra vonatkozó jelentése szerint jelenleg 1,37.

Kasziba Erika arról számolt be, hogy az ingatlanpiac ettől függetlenül felpörgött, a lakáshitelezés idén valószínűleg a tavalyi kibocsátása  Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a tavalyi 600 milliárd forintról 2024 végére több mint duplájára nőhet. Az átlagos hitelösszeg 11 millió forintról 17 millióra nőtt.

A CSOK Plusz-igénylők 36 százaléka 30 év alatti, 57 százalékuk 30-39 év közötti és 7 százalékuk 40 év fölötti – derült ki a beszámolóból.

Mind a teljes hitelkihelyezés, mind az átlagos hitelösszeg emelkedése mögött sejthető egyik tényező, hogy a régi, támogatást is tartalmazó csok-ot a csak támogatott hitelt kínáló CSOK Plusz váltotta fel.