„Zajlik
A lényeg

Ne igyál, ha elektromos rollerrel közlekedsz

16/10/2024 05:55

| Szerző: Klubrádió

Bár az elektromos roller egyelőre nem szerepel a KRESZ-ben, nincs rá meghatározva sebességhatár, nincsenek tisztázva kivilágításának szabályai sem, a bírói gyakorlat ennek ellenére egyértelmű abban, hogy az ittas járművezetés elektromos rollerrel is elkövethető – közölte a Fővárosi Ítélőtábla büntető kollégiumának vezetője a táblabíróság tegnapi médiaklubjában.

Egy 2024 nyarán készült felmérés szerint százezer elektromos roller van Magyarországon. A büntetőjog fogalomrendszerében a gépi meghajtású jármű jelentése egységes és tisztázott: gépi meghajtású jármű minden olyan jármű, amit beépített erőgép hajt. Mivel az elektromos roller a közúti forgalomban használt, alapvetően személyszállításra szolgáló eszköz, amelyet akkumulátorral beépített erőgép hajt, így elkövethető vele az ittas járművezetés -hangzott el.

Ujvári Ákos azt mondta, hogy a KRESZ alapvető rendelkezése a „ne veszélyeztess!” elv, amely minden közlekedési résztvevőre vonatkozik, és akkor lép be a bírói gyakorlat szerint, ha egy adott, a közlekedést veszélyeztető magatartásra nincs részletszabály. Példaként említette, hogy ha az elektromos rollert vezető súlyos testi sértést okoz másnak, akkor testi épség elleni bűncselekmény miatt vonható felelősségre.

0,5g/l véralkoholszint felett már bűncselekménynek – előtte szabálysértésnek – minősül az ittas vezetés, ebben az esetben pedig egyenes következmény a járművezetéstől történő eltiltás, melynek maximuma legfeljebb 10 évig terjedhet.