„Zajlik
A lényeg

Íme a kisfilm az autista felnőtteknek álmodott szociális farmról!

16/10/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió

A Göblyös házaspár pár éve megvásárolt egy tanyát Szentkirályon, és most egy szociális farmot szeretnének itt létrehozni az autizmus spektrumzavarral küzdő fiataloknak, amihez megalapították az Auti Farm Alapítványt. A kisfilmet a kecskeméti független online újság, a KecsUP a független újságírókat képző Pelikán Projekt segítségével készítette.

A szociális farmon az autista fiatalok védett körülmények között önállóan gyakorolhatnák a ház körüli teendőket, idővel pedig akár a foglalkoztatásukra is lehetőség nyílna. Ezzel most a Göblyös házaspár a tizenhat éves autista fiuk mellett más érintett családoknak is szeretnének segíteni. Tervüket támogatja a kecskeméti Autizmus Centrum is. 

"Gergőről, szüleiről és terveikről nemrég írtunk cikket, most pedig kamerákkal végigkísértük egy napjukat, ellátogattunk otthonukba, a speciális iskolába és a tanyára is. Mindebből egy kisfilmet készítettünk Tamás Bence Gáspár és a Pelikán Projekt közreműködésével" - áll a KecsUP oldalán.


Három készségfejlesztős csoport van most a kecskeméti Autizmus Centrumban, csoportonként öt-hat gyermekkel. Őket szeretnék először kihozni a tanyára – egy gyógypedagógussal és egy asszisztenssel – hetente egy alkalommal. Két lezárt év után az alapítvány már működhetne akkreditált foglalkoztatóként, így azok az autizmussal élő fiatalok, akik a farmon dolgoznak, az állam által biztosított munkabérben részesülnének. 

A Göblyös házaspár igyekezik terveikhez támogatókat is találni, ezért létrehozták az Auti Farm Alapítványt, és bíznak abban, hogy magánszemélyek mellett cégek is felkarolják a kezdeményezésüket.