„Zajlik
A lényeg

Hónapok óta először roggyant meg a Fidesz

1/09/2021 08:24

| Szerző: Klubrádió

A Republikon Intézet augusztusi pártpreferencia-kutatása szerint a teljes népesség körében minimálisan csökkent a Fidesz támogatottsága, 35-ről 34 százalékra. Ezzel párhuzamosan Demokratikus Koalíció, a Jobbik 1-1 százalékot erősödtek, a DK 12-ről 13 százalékra, a Jobbik pedig 11-ről 12 százalékra.

A Momentum 6 százalékos népszerűsége megmaradt, de az MSZP 6 százalékról 5 százalékra esett vissza. A Párbeszéd, az MKKP és a Mi Hazánk is 1 százalékon áll, de az LMP 1-ről 2 százalékra erősödött, írja a Telex.

A bizonytalanok aránya tovább 26-ról 24 százalékra csökkent.

A pártválasztók körében a Fidesz 3 százalékpontot veszített, így 48-ról 45 százalékra csökkent a támogatottsága, a DK és Jobbik ebben a mérésben is erősödött (DK 17%, Jobbik 15%). A Momentum 8 százalékon áll, az MSZP 8-ról 7 százalékra gyengült, a Párbeszéd továbbra is 2 százalékon, a Mi Hazánk 1 százalékon áll. A pártválasztók körében az LMP 1 százalékról 3 százalékra erősödött, az MKKP támogatottsága pedig 2-ről 1 százalékra csökkent.

A Republikon szerint az előválasztások miatt kialakult a kampányhangulat mind az ellenzéki, mind pedig a kormányoldalon, de az ellenzékre több figyelem hárul, ez látszik a népszerűségi adatokon. A bizonytalanok csökkenő száma is ennek tudható be.

"Az augusztus azért lehet figyelemre méltó, mert a Fidesz támogatottsága hónapok óta először esett, a pártválasztók és a teljes népesség körében is" - írja a Telex. A két legerősebb ellenzéki párt a DK és a Jobbik. "Több hónapos kiélezett verseny után augusztusban kissé megerősödött az ellenzéki összefogás: a teljes népesség körében 39 százalékon állnak a Fidesz 34 százalékával szemben, a pártválasztók körében pedig 52 százalékon a Fidesz 45 százalékával szemben".

A Republikon 1000 fő telefonos megkérdezésével készítette a felmérést augusztus 23–26. között. A felmérés reprezentatív.