„Zajlik
A lényeg

Így romlik a pénz mindenhol a világban

10/02/2022 16:51

| Szerző: Klubrádió

1982 februárja óta nem romlott annyit a pénz az Egyesült Államokban, mint most. Az MTI szerint a fogyasztói árindex 12 havi emelkedésének mértéke januárban negyvenéves csúcsot döntött. Az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt egy évben 7,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Decemberben 7 százalék mértek.

A januárig eltelt 12 hónapban az energiaár-index 27 százalékkal, az élelmiszerár-index pedig 7 százalékkal emelkedett. Az energiaárakon belül az üzemanyagár-index 40 százalékkal nőtt. 

Európa

Az Európai Bizottság részéről Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos szerint az EU-ban a 2021-es jelentős, 5,3 százalékos bővülést követően az EU gazdasága 2022-ben 4,0 százalékkal, 2023-ban pedig 2,8 százalékkal fog növekedni. Az EU egészének GDP-je 2021 harmadik negyedévében érte el a koronavírus világjárvány előtti szintet.

A SPAR megkezdte az online kassza átállást
 
Pénztárgép
 
Budapest, 2013. december 20. Online pénztárgép Budapesten, a SPAR Magyarország Kft. Bécsi úti szupermarketében a cég online kasszákat bemutató sajtótájékoztatóján 2013. december 20-án. A SPAR megkezdte az online kassza átállást, a múlt hétvégétől öt üzlet pénztárgépei állnak összeköttetésben a NAV-val. MTI Fotó: Kallos Bea
Fotó: Kallos Bea / MTI
 

 

Az inflációs várakozások az őszi előrejelzéshez képest jelentősen felfelé módosulnak. A tavaly negyedik negyedévi rekord magasságú 4,6 százalékos infláció után az előrejelzések szerint az euróövezet inflációja 2022 első negyedévében eléri a 4,8 százalékos csúcsot. Ahogy a kínálati korlátok és a magas energiaárak okozta nyomás enyhül, az infláció várhatóan 2,1 százalékra csökken az év utolsó negyedévében.

Magyarországon az árak

Az unió szerint Magyarország gazdasága visszanyerte növekedési lendületét 2021 végén. A magyar GDP a becslések szerint 6,5 százalékkal növekszik 2021-ben, a tavaly novemberi előrejelzés 7,4 százalékot jósolt. Az uniós szakértők úgy vélik, idén 5,4 százalékra lassul a magyar gazdaság növekedése, jövőre 3,2 százalékra lassul, ismertette az MTI.

Az infláció magas maradt, decemberben elérte a 7,4 százalékot az ahhoz képest megelőző 12 hónapot nézve. A lakossági energia- és az üzemanyagárak szabályozása ugyan csökkentette a fogyasztói kiadásokat, de az alapinfláció tovább emelkedett. A magyar kormány döntése, hogy átmeneti árszabályozást vezet be néhány alapvető élelmiszerre vonatkozóan, a becslések szerint, 2022-ben 0,1 százalékkal csökkenti az inflációt.

A prognózis szerint, a magyarországi infláció a tavalyi 5,2 százalékról idén 5,4 százalékra emelkedik, a magasabb termelési költségek és az erős fogyasztói kereslet miatt, míg jövőre 3,6 százakra mérséklődik, ahogy a költségsokk hatása enyhül.