„Zajlik
A lényeg

Inkább bíznak Brüsszelben a magyarok, mint a kormányban

10/09/2021 07:47

| Szerző: Klubrádió

Az EU 27 országának 26 500 lakóját kérdezték a helyreállítási alapról. A többség, 81 százalék szerint csak olyan tagállamoknak szabadna uniós támogatást adni, "amelyeknek a kormánya tiszteletben tartja a jogállamot és a demokratikus elveket. A magyarok nagy része, 77 százaléka osztja ezt az álláspontot" – írja a Népszava az Eurobarométer legfrissebb felmérése alapján.

Az európaiak 85%-a, a magyarok 84%-a gondolja úgy, hogy a járvány utáni helyreállításra és gazdaságélénkítésre szánt alapból érkező pénzek elköltését hatékonyan és átláthatóan kell ellenőriznie a hatóságoknak.

Itthon a lakosság 64%-a úgy véli, ez a pénz segíteni fogja a járvány okozta gazdasági és szociális károk helyrehozását, de csak 28 százalékuk bízik abban, hogy a kormány megfelelően fogja felhasználni a támogatást (EU 44%). Az összes megkérdezett közül a legnagyobb arányban a magyarok és a szlovének vélekedtek úgy, hogy ebből a szempontból egyáltalán nem bíznak meg a kormányukban (39%).

Koronavírus - Sinopharm-vakcinaszállítmány érkezett Kecskem
 
Vakcinaszállítmány
 
Kecskemét, 2021. március 3. A Hungaropharma Zrt. munkatársa a kínai koronavírus elleni oltóanyagot, Sinopharm (Vero-Cell) vakcinákat visz a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályára 2021. március 3-án. MTI/Ujvári Sándor
Fotó: Ujvári Sándor / MTI
 

 

A magyarok 15 százaléka azt mondta, hogy a dolgok helyes irányba mennek Magyarországon, míg 64 százalékuk ezzel ellentétes véleményt hangoztatott. 49 százalék szerint az EU-s vakcinabeszerzés rendben volt, a magyar kormányéról csak 40 százalék gondolta ugyanezt. A magyarok 66 százaléka egyetértett abban, hogy az állami szervek nem működtek kellőképpen átlátható módon a Covid19 vakcinákkal kapcsolatban, írja a Népszava.

A klímaváltozást is fontosnak tartják az európaiakkal együtt a magyarok is: a megkérdezettek 42 százaléka az Európai Parlament tevékenységének egyik központi elemévé tenné ezt a kérdést, és közel ugyanilyen fontosságot tulajdonítanak a szegénység és a szociális kirekesztés elleni uniós szintű harcnak, valamint a demokrácia és a jogállam betartásának, betartatásának.