„Zajlik
A lényeg

Kilépett LMP-sek külön indulnak a választáson

10/02/2022 18:01

| Szerző: Klubrádió

Két LMP-s képviselő jelentette be, hogy kilép a pártjából és független egyéni képvielőjelöltként elindul az április 3-iki országgyűlési választáson. Hajdu Mária XII. kerületi önkormányzati képviselő Budapest 3. számú választókerületében, a Hegyvidéken, Takács Lajos badacsonytomaji önkormányzati képviselő a tapolcai választókerületben (Veszprém megye 3.) szeretne elindulni.

Ez utóbbi - billegő - körzetben az ellenzéki pártszövetség a jobbikos Rig Lajost, a Fidesz Navracsics Tibort jelölte.

Takács képviselő azt mondta a Telexnek, hogy az ellenzéki előválasztás óta sokan keresték meg azzal, hogy nem volt valódi verseny, mert a tapolcai körzetben csak egy jelölt, Rig Lajos neve szerepelt a szavazólapon, többen viszont nem szívesen szavaznának a Jobbik politikusára április 3-án, írja a lap.

Takács először azt mondta, hogy nem érezte úgy, hogy hogy részt kell vennie az előválasztáson, majd pontosított, hogy a fő indoka az volt, hogy nem akarta az etikai kódexet elfogadni, amit az előválasztáson indulóknak alá kellett írnia.

Az LMP mind a két politikus tagságát megszüntette, és azt kérték "a szavazóktól, hogy ne dőljenek be a politikai éleslátásukat csak az aláírásgyűjtés előtt pár órával hirtelen megtaláló indulóknak, és minden körzetben támogassák szavazatukkal az előválasztáson győztes jelölteket.”

A Józsefváros Újságnak Döme Zsuzsanna ferencvárosi alpolgármester, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt társelnöke mondta el, hogy elindul a választáson a nyolcadik kerület 6-os választókerületében. Azt mondta, a tagság döntött így, és nem figyelik, hogy melyik a billegő körzet és melyik nem, mert ez gyakran ellentmondásos, és amúgy ezek a jellemzően nem budapesti vagy Pest megyei kerületek. :ésőbb fontolóra vehetik a taktikai visszalépéseket is, mondta.