„Zajlik
A lényeg

Ma tárgyal a parlament a globális minimumadóról, illetve annak elutasításáról

21/06/2022 07:28

| Szerző: Klubrádió

A globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv elutasításáról dönthet keddi ülésén az Országgyűlés – ismerteti az MTI.

9 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik az ülés, majd kivételes eljárásban tárgyalja a Ház a gazdasági bizottság által benyújtott országgyűlési határozati javaslatot a globális minimumadóval kapcsolatban. Az előterjesztés a háborús inflációra és a háborús gazdasági válságra hivatkozva kezdeményezi elutasítani a multinacionális csoportokra az EU-ban alkalmazandó globális minimum-adómértékről szóló tanácsi irányelvtervezetet.

 Fotó: Takács Kata
 

Döntenek a magyar kormány és a Visegrádi Szabadalmi Intézet közötti székhely-megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatról, amely rendezi az intézet jogi státuszát, illetve meghatározza a tisztségviselőknek biztosított mentességek és kiváltságok körét.

A parlament határozhat az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2021-es szakmai tevékenységéről és az intézmény működéséről szóló beszámolóról. Várhatóan megválasztják az ÁSZ elnökét jelölő eseti bizottság tisztségviselőit és tagjait is, ugyanis Domokos László ÁSZ-elnök 12 éves mandátuma július 5-én jár.

Két nemzetközi légügyi egyezményt is megvitat a parlament: az Európai Unió és Örményország között a közös légtér létrehozásáról, illetve az Európai Unió a Katar közötti légiközlekedésről – írja a 24.hu.