„Zajlik
A lényeg

Máig sem értesítette a kormány a fővárost a vizes vb-ről

10/02/2022 07:06

| Szerző: Klubrádió

A főváros tudomásul vette ugyan, hogy megrendezik a vb-t, azonban egy ilyen esemény megvalósítása feltételekhez kötött.

"A fővárosi önkormányzat tudomásul vette, hogy a kormány vendégeket hívott Budapestre. Az kicsit problémás, hogy a házigazdát erről nem tájékoztatta előre. Természetesen örülünk minden olyan sporteseménynek, amely a meglévő infrastruktúra kihasználásával valósul meg" – választolta Tüttő Kata és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának arra a kérdésre, hogy támogatja-e Budapest a nyári vizes-világbajnokság megrendezését. A kormány váratlanul jelentette be hétfőn, hogy átvállalta Fukuokától a nyári esemény megrendezését. A kabinet sem a bejelentés előtt, sem azóta nem kereste a fővárosi önkormányzatot.

"Tudjuk azt is, hogy mivel jár egy ilyen esemény megvalósítása. Ehhez azonban akkor tudnánk hozzájárulni, ha megkérdeznének minket. Azonban továbbra se kaptunk megkeresést a kormány részéről." – mondta a két főpolgármester-helyettes.

A két városvezető megjegyezte: „Tudjuk azt is, hogy mivel jár egy ilyen esemény megvalósítása. Ehhez azonban akkor tudnánk hozzájárulni, ha megkérdeznének minket. Azonban továbbra se kaptunk megkeresést a kormány részéről.” Arra is felhívták a figyelmet, hogy egy ilyen esemény megvalósítása csak jól működő közösségi közlekedéssel lehetséges. „Nagy kár, a kormány úgy hívott vendégeket, hogy közben nem engedte meg, hogy a legrosszabb állapotban lévő buszokat lecseréljük és az elektromos buszprogramból is kihagyta a kormány Budapestet. Izgalmas kontrasztot alkotnak majd a füstöt okádó buszok és százmilliárdos stadionok” – fogalmazott Tüttő Kata és Kiss Ambrus.

Az, hogy a fővárost kihagyta a kormány a megméretés rendezéséről szóló döntésből és az előkészítésből, annyiban nem meglepő, hogy a jelek szerint a kabinet még saját sportért felelős szakállamtitkárát sem tájékoztatta. Hiszen Szabó Tünde még január végén is magabiztosan állította, nem lesz vizes-világbajnokság a fővárosban.